Deze Spanjaarden bereiden zich al jaren voor op de instorting van het systeem

Deze Spanjaarden bereiden zich al jaren voor op de instorting van het systeem
beeld: Preppers España / facebook

Overal op aarde zijn er mensen die geloven dat het einde van het systeem nabij is. Ze slaan voedsel in, bewapenen zich en bereiden hun huis voor. In het Engels staan ze bekend als preppers, van Preperation (voorbereiding). Ook in Spanje zit het preparacionismo in de lift. De krant El Confidencial ging op bezoek bij een paar van hen.

Een paar dagen geleden nog legde een fout in een computersysteem van Windows bijna 9 miljoen toestellen plat. Een ramp voor de industrie, luchtvaartmaatschappijen en heel wat andere gebruikers. Terwijl miljoenen mensen in chaos vervielen, sliep één gemeenschap op beide oren.

De preppers, die luisteren naar de leuze ‘het beste hopen en je toch voorbereiden op het slechtste’. Die mensen zijn al jaren bezig hun eigen overlevingstechnieken op punt te zetten. Klaar voor een natuurlijke of technologische catastrofe. Ze willen niet afhangen van politiek of maatschappij en bereiden zichzelf thuis voor.

Tot nog toe bestond de stroming vooral uit paranoïde en extreme denkers. Veelal waren het mannen boven de 40. Sinds de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de invasie van Gaza wordt het fenomeen in Spanje echter steeds wijdverspreider.

De preppers zijn wereldwijd ongeveer met 20 miljoen. In de VS alleen al zijn het er 3,7 miljoen, samen geven die jaarlijks zo’n 107 miljard dollar uit aan hun voorbereidingen. In Spanje heet de grootste gemeenschap Preppers Espana. Hun leuze is: Semper Paratus! (Altijd voorbereid).

“Toen in 2005 Hurricane Katrina huishield in de VS, begreep ik hoe fragiel de maatschappij is en hoe in één nacht je hele leven kan veranderen.”, vertelt Samuel Guerrero, coördinator van Preppers España. Samuel bereidt zich met het behulp van het internet voor en ontpopt zich tot een volbloed prepper.

Preppers España ontstond op facebook in 2018. Ondertussen groeide de groep uit tot 17.000 leden over het hele land. Men wisselt er volop informatie uit over de beste technieken. De groep organiseert bovendien workshops, simulaties en bijeenkomsten. Onderling heerst een sterk gevoel van gemeenschap en broederschap. Volgens Guerrero zitten de vele crisissen waardoor Spanje de afgelopen decennia ging er ook voor iets tussen. Zij verhoogden het bewustzijn over de fragiliteit van het systeem en maakten van het land vruchtbare bodem voor de rasechte prepper.