Wat verdienen gevangenen die werken in Spanje?

Wat verdienen gevangenen die werken in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat verdienen gevangenen die werken in Spanje?

Gevangenisarbeid is een belangrijk aspect van het strafrechtelijk systeem dat vaak over het hoofd wordt gezien. In Spanje hebben gevangenen de mogelijkheid om te werken tijdens hun detentie, wat zowel economische als rehabiliterende voordelen met zich mee kan brengen. Er zijn ongeveer 55.000 gevangenen in Spanje, waarvan bijna 11.400 werk hebben in de gevangenis. Dit betekent dat ongeveer 20% van alle gevangenen werkzaam is tijdens hun detentie. 

Gevangenisarbeid speelt een cruciale rol in het rehabilitatieproces van gedetineerden. Het stelt hen in staat om vaardigheden te ontwikkelen, werkervaring op te doen en een gevoel van eigenwaarde te behouden tijdens hun detentie. Deze aspecten kunnen van onschatbare waarde zijn bij hun terugkeer in de samenleving.

Om de omvang en impact van gevangenisarbeid in Spanje te begrijpen, is het essentieel om naar de cijfers te kijken. Deze statistieken geven inzicht in hoeveel gevangenen daadwerkelijk deelnemen aan werkprogramma’s en in welke sectoren ze actief zijn.

Volgens gegevens van de Spaanse penitentiaire instellingen waren er in juni 2024 11.375 gedetineerden werkzaam in de Spaanse gevangenissen. Dit aantal moet worden gezien in de context van een totale gevangenispopulatie van ongeveer 55.000 personen.

De werkzaamheden die gevangenen uitvoeren zijn divers en omvatten zowel interne diensten als productiewerk voor externe bedrijven. Het Autonome Orgaan voor Gevangenisarbeid en Beroepsopleiding (OATPFE) coördineert veel van deze activiteiten.

Veelvoorkomende werkgebieden in gevangenissen zijn onder andere interne diensten zoals wasserij en bakkerij, productiewerk voor externe bedrijven, onderhoud en schoonmaak van gevangenisfaciliteiten en ambachtelijke productie zoals meubelmaken of textielwerk.

Een van de meest besproken aspecten van gevangenisarbeid is de beloning die gevangenen ontvangen voor hun werk. In Spanje is er een gestructureerd systeem voor de betaling van gedetineerden, hoewel de salarissen aanzienlijk lager liggen dan die in de reguliere arbeidsmarkt.

In Spanje varieert het gemiddelde uurloon voor gedetineerden tussen de 3,24 en 5,68 euro. Dit resulteert in een maandelijks inkomen van ongeveer 200 tot 300 euro, afhankelijk van het aantal gewerkte uren en het specifieke type werk.

De salarissen voor gevangenisarbeid in Spanje liggen aanzienlijk onder het wettelijk minimumloon. Er bestaan diverse loonschalen, die afhankelijk zijn van het soort werk en de benodigde vaardigheden. In bepaalde gevallen kunnen er overuren en prestatiebonussen worden toegekend.

Gevangenen hebben beperkte mogelijkheden om hun verdiende geld te besteden. Een deel van het salaris wordt vaak gereserveerd voor gebruik na vrijlating, terwijl een ander deel kan worden gebruikt voor aankopen binnen de gevangenis of om familie te ondersteunen.