Almería is het mekka van de kerstster in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ALMERÍA – Een deel van de provincie Almería is bij veel mensen bekend als de ‘mar de plástico’ ofwel de zee van plastic vanwege de enorme hoeveelheid tuinbouw. Maar naast groente en fruit vindt er ook niet-eetbare tuinbouw plaats waarbij in de sector sierteeltsector de poinsettia ofwel kerstster ofwel ‘flor de pascua’ een belangrijke rol speelt.

In de provincie Almería is 235 hectare bouwgrond bestemd voor de sierteeltsector (planta ornamental) met een jaarlijkse omzet van ongeveer 38 miljoen euro. Een van de belangrijke planten die men kweekt aan de kust van Almería is de ‘flor de pascua’ ofwel de kerstster. 

Deze landde in de jaren tachtig in Spanje waar de poinsettia vanuit Mexico met name in Catalonië arriveerde. Maar niet veel later begon men met de productie in Andalusië waar nu de meeste kerststerren die men rond de kersttijd in Spanje verkoopt vandaan komen. 

25% van de productie van de ‘flor de pascua’ is afkomstig uit de provincie Almería, in de rest van Andalusië is dat 19%, Catalonië heeft een aandeel van 15%, de Murcia regio 20%, de Canarische Eilanden 10% en het noorden van Spanje 11%. 

De reden dat deze planten in bijna heel Spanje gecultiveerd worden is dat de kerstster erg gevoelig is en niet goed bestand is tegen transport. Daarom wordt deze typische kerstplan ook niet uit bv. Nederland geïmporteerd.

Flor de pascua

De kerstster of poinsettia (Euphorbia pulcherrima) is een plant die van oorsprong uit Mexico komt maar wordt veel gekweekt om de sierwaarde. Hij wordt in Europa voornamelijk gekocht tijdens de kerstperiode. De soortaanduiding ‘pulcherrima’ betekent in het Nederlands ‘de schoonste’ maar de naam komt van de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett die in de 19e eeuw vanuit Mexico de plant invoerde in de VS. 

In het wild kan de plant tot wel vier meter hoog worden. Om de plant in bloei te krijgen heeft die een kortedagbehandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het absolute donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

Terwijl de plant in het Nederlands kerstster heet heeft men in het Spaans verschillende benamingen zoals flor de Nochebuena, flor de Navidad, flor de pascua, pastora en poinsetia maar staat de plant hoofdzakelijk bekend als flor de pascua.

Almeria is het mekka van de kerstster in Spanje
Pixabay

Kerstmis?

Maar waarom plaatst men een poinsettia met kerstmis? In het Nederlands is dat makkelijk uit te leggen met de naam kerstster omdat de vorm van de plant de ster van Bethlehem moet voorstellen, de ster die de de Wijzen naar baby Jezus leidde. De kleur rood moet op symbolische wijze het bloed van Jezus vertegenwoordigen.

De bekendste variant is de rode versie (vanwege kerstmis) maar steeds vaker spot je de plant met bladeren in het roomwit, zachtgeel of (zalm)roze. De kerstster is een plant vol beste wensen en is tevens een symbool voor liefde en gelukwensen, althans in de VS waar elke 12 december Poinsettia Day wordt gevierd en men elkaar de kerstster cadeau geeft.