Topsalarissen bankdirecteuren Spanje tegenhouden met de ‘vía holandesa’

Topsalarissen bankdirecteuren Spanje tegenhouden met de ‘vía holandesa’
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – In 2018 was er in Nederland enige politieke commotie nadat de bankdirecteur van de ING aankondigde zijn salaris met 50% te verhogen naar circa 3 miljoen euro per jaar. Dat zorgde voor een politieke discussie die buiten Nederland verder ging bij de Europese Commissie in Brussel. In Spanje denkt men nu ook na een limiet van topsalarissen van bankdirecteuren.

In Spanje noemt men dat ‘vía holandesa’ ofwel de Nederlandse manier door topsalarissen van bankdirecteuren eerst door de minister van Financiën of Economische Zaken goed te laten keuren. Het gaat in dat geval dan om de vaste jaarsalarissen en niet om de bonussen.

De Europese Centrale Bank is voorstander van een limiet bij de topsalarissen, zeker in tijden van massa ontslagen bij banken zoals die van CaixaBank waar circa 8.000 werknemers ontslagen worden of de BBVA waar bijna 4.000 werknemers weg moeten. 

Als er ontslagen zijn en bankfilialen worden gesloten na fusies etc. is het niet logisch dat bankdirecteuren hoge salarissen hebben die in de miljoenen lopen want iets doen ze niet goed.

Als Spanje ook de ‘vía holandesa’ zou gaan invoeren dan is de huidige minister van Economische Zaken Nadia Caviño de persoon die topsalarissen moet goedkeuren. 

Dat zou dan direct gevolg hebben op bekende bankdirecteuren zoals Ana Botín (Santander), Gonzalo Gortázar (CaixaBank), José Ignacio Goirigolzarri (Bankia) of Carlos Torres Vila (BBVA).