Slechts drie op de tien inwoners van Spanje is bereid voor hun land te vechten

Slechts drie op de tien inwoners van Spanje is bereid voor hun land te vechten
beeld: Ministerio de Defensa / Flickr
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Stel dat Spanje in een oorlog verwikkeld zou raken, dan kan het land rekenen op minder inwoners die bereid zijn voor hun land te vechten dan verwacht. Bij een recent onderzoek is gebleken dat slechts 31% van de inwoners van Spanje bereid is om voor Spanje te vechten bij een oorlog. Hoe jonger de leeftijd van de deelnemers, hoe minder welwillendheid om te vechten voor hun eigen land.

Sinds dat op 24 februari (2022) Rusland buurland Oekraïne binnenviel en de oorlog begon, zijn er weliswaar miljoenen inwoners van Oekraïne het land ontvlucht maar er zijn ook duizenden hoofdzakelijk mannen teruggekeerd naar hun land om te vechten voor Oekraïne. Maar stel nou eens dat Frankrijk, Portugal of Marokko buurland Spanje zou binnenvallen, hoeveel inwoners van Spanje zijn dan bereid voor hun land te vechten?

Uit de enquête van Instituto DYM dat in opdracht van de website 20Minutos een onderzoek deed naar de vraag hoeveel inwoners van Spanje bereid zouden zijn om voor hun land te vechten, blijkt dat slechts drie op de tien bereid is de wapens te pakken. 31% van de ondervraagden zei te vechten voor Spanje, 44% zei dat niet te willen doen en 25% wist het niet of wilde geen antwoord geven.

44% van de mannelijke deelnemers aan dit onderzoek gaf aan niet te willen vechten en 37% zei dat wil te doen. 44% van de vrouwelijke deelnemers aan dit onderzoek gaf aan niet te willen vechten en 26% zei dat wil te doen.

Als we kijken naar de leeftijdsgroepen dan valt op dat hoe jonger men is, hoe minder welwillendheid er is om voor Spanje te vechten. In de leeftijdsgroep 18-35 jaar zegt 55% niet te willen vechten en 22% zegt dat wel te doen. In de groep 36-25 zijn die percentages 46% niet en 31% wel; bij de groep 46-65 jaar is dat 39% niet en 35% wel en bij de groep 66-75 jaar is dat 38% niet en 35% wel.  

31% is niet veel maar is nog altijd wel hoger dan de 16% die geregistreerd werd in Nederland dat samen met het Verenigd Koninkrijk, Servië, Italië en Duitsland onderaan de lijst staat van landen waar de inwoners bereid zijn hun eigen land te verdedigen bij een oorlog. In Finland, Slovenië, Ierland, Kroatië en Frankrijk zijn die percentages begeer gelijk aan die van Spanje.

Huidige leger

Volgens DEZE website heeft Spanje 120.000 actieve militairen wat veel meer is dan de 35.000 militairen in Nederland en 26.000 militairen in België. Spanje heeft daarnaast de beschikking over 15.000 personen voor de militaire reserve. Op dezelfde website is ook het materieel te zien van de Spaanse ‘Fuerzas Armadas’. Zo heeft Spanje in totaal 503 vliegtuigen waaronder 140 straaljagers, 144 helikopters en 49 transportvliegtuigen. Spanje heeft ook de beschikking over 327 tanks en 5.033 gepantserde voertuigen. Verder heeft de marine 139 boten en schepen waaronder 1 vliegdekschip, 11 fregatten en 2 onderzeeërs.

Dienstplicht

In Spanje heeft de dienstplicht de naam ‘Servicio militar obligatorio’ of in de volksmond ‘mili’. Deze werd op 31 december 2001 afgeschaft waarna Spanje alleen nog een professioneel leger heeft bestaande uit zo’n 120.000 manschappen. 

De dienstplicht werd in Spanje in 1968 ingesteld met de ‘Ley General del Servicio Militar’. De ‘mili’ in Spanje had in eerste instantie een duur van 15 maanden en 18 maanden bij de marine. In 1991 werd de dienstplicht ingekort naar 9 maanden waarna deze uiteindelijk eind 2001 helemaal werd afgeschaft.