MADRID – Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verlaagt haar voorspelling van groei naar 6,2 procent voor dit jaar, maar verhoogt die voor 2022 naar 5,8 procent. Dat is 1,1 procent meer dan aanvankelijk gedacht.
Het Covid vaccin heeft zich opgeworpen als de grote trampoline voor de kwakkelende globale economie. Spanje, waar 54,7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is, zal in 2022 één van de motoren zijn voor de Europese heropleving. Voor 2021 zijn de voorspellingen lager dan aanvankelijk gedacht, maar voor 2022 wordt de verwachte groei opgetrokken van 4,7 naar 5,8 procent. Die berekeningen omsluiten reeds de impact van het Europese recuperatie plan. Ze situeren Spanje als het ontwikkelde land dat het meest zal groeien in 2022.
Het vaccinatie-proces is de splijtzwam geworden die de wereld in twee heeft verdeeld. Aan de ene kant de landen die hun economie snel terug op gang kregen door een vlotte vaccinatiecampagne. Aan de andere kant de landen die in het slop blijven door het gebrek aan vaccins.
Het Internationaal Monetair Fonds (FMI), in het Spaans Fondo Monetario Internacional (FMI), behoudt zijn voorspellingen. De wereldeconomie zal 6 procent groeien in 2021 en 4,9 procent in 2022. Maar de verdeling ligt anders dan men drie maanden geleden dacht. Terwijl er in ontwikkelingslanden een half punt meer groei zal zijn dan gedacht, zullen de arme landen 0,4 procent minder groeien dan gedacht.
De Westerse landen profiteren niet enkel van de snelle vaccinatiecampagne, ook de economische stimuli gelanceerd door het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Staten dragen aan de positieve trend bij. Het IMF hoopt dat Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië vanaf het tweede deel van dit jaar vooruitgang boeken.
Het geld dat de mensen tijdens de pandemie sparen zou dan de economie opnieuw kunnen aanzwengelen. Zeker wanneer de bars, het toerisme en de cultuursector weer normaal draaien. Terwijl Spanje krampachtig de volgende golf af probeert te wenden, komt er dus voorzichtig goed nieuws van het IMF.