Valencia is oranje gekleurd tijdens traditioneel bloemengevecht

Valencia is oranje gekleurd tijdens traditioneel bloemengevecht
Beeld: visitvalencia / web

Valencia is oranje gekleurd tijdens traditioneel bloemengevecht

De zomerfeesten in Valencia komen tot hun einde en sluiten af met één van de authentieke spektakels van de stad op zondag 28 juli (2024). Het gaat om de ‘Batalla de las Flores’, dit betekent ‘gevecht van de bloemen’. Hierbij rijden in totaal veertig wagens vol kleur en bloemen rond door het centrum van de stad. Eerst worden prijzen uitgereikt waarna om 20 uur het startschot voor het gevecht klinkt. Dit vindt plaats op de Alameda van de stad. Hier worden meer dan 1,2 miljoen gekleurde anjers over en weer gegooid in het vreedzaamste en leukste gevecht van Spanje en wellicht heel Europa. 

De personen die op de tribune zitten vuren de bloemen af richting de wagens. De personen op de wagens proberen de bloemen af te weren met tennisrackets. De beschikbare plaatsen voor de tribune zijn verloot door de gemeenteraad van de stad, maar ook als je daar geen plek hebt is het mogelijk te kijken naar het gevecht, langs de kant en op de stoep van de Alameda. 

Eerder op de dag is er een feest van de lokale politie, en daarna een optocht van juwelendragers en paardenwagens vol bloemen waarin de traditionele paren zitten. Het grootste gedeelte van de wagens wordt echter in beslag genomen door de ‘falleras’ en de ‘falleros’ van de stad. Dat zijn personen die onder andere de folklore van de stad vertegenwoordigen en gekleed gaan in traditionele klederdracht. 

De traditie werd voor het eerst gevierd in 1891 op de Alameda. Het werd georganiseerd door de baron Cortes de Pallás, Pascual Frígola y Ahís. Op dat moment werden er geen anjers gegooid, maar margrietjes. Er deden ongeveer dertig wagens mee. Het feest was bedoeld als een ludiek defilé voor de Nobelen van de stad. Valencia was de eerste stad waar het feest gevierd werd, maar ondertussen is het verspreid naar meerdere steden in Spanje.