De uitdaging van verlies van bevolking in de provincie Málaga

De uitdaging van verlies van bevolking in de provincie Málaga
Beeld: via canva.com

De uitdaging van verlies van bevolking in de provincie Málaga

De provincie Málaga heeft te maken met een groeiend probleem van bevolkingsafname, vooral in de landelijke gebieden. Dit is niet alleen een punt van zorg voor de lokale en regionale overheid, maar ook voor de toekomst van veel kleine dorpen die dreigen hun identiteit en saamhorigheid te verliezen. Meer dan de helft van de 103 gemeenten in Málaga heeft minder dan 3000 inwoners. Dit wijst op de demografische uitdagingen waar deze provincie mee kampt.

De demografische trends in de provincie Málaga zijn zorgwekkend. Het aantal inwoners in veel kleinere gemeenten daalt jaar na jaar, wat leidt tot een afname van de lokale cultuur, economie en levenskwaliteit. Dit proces is vaak zelfversterkend: als mensen vertrekken, vermindert het aantal beschikbare diensten en banen, waardoor nog meer mensen ervoor kiezen om te verhuizen naar stedelijkere gebieden.

In totaal worden er 45 gemeenten in Málaga zorgvuldig gevolgd, waarvan de helft in de Serranía de Ronda ligt. Vijftien locaties worden vooral als zeer riskant gezien, wat betekent dat ze extra aandacht krijgen. Dit wordt aangegeven met de rode kleur, die doet denken aan een stoplicht om de ernst van de situatie te tonen.

Aan het begin van de lijst staan er drie gemeenten die de afgelopen vier jaar achtereenvolgens inwoners hebben verloren. Dit zijn Cuevas Bajas, Villanueva de Algaidas en Villanueva de Tapia. Allemaal bevinden ze zich in de regio Nororma, ten noorden van Antequera.

Bovendien zijn er nog zeven dorpen met minder dan 3000 inwoners die de afgelopen twee jaar ook een terugval hebben meegemaakt: Moclinejo, Benaoján, Serrato, Alozaina, El Burgo, Yunquera en Valle de Abdalajís.

Daarnaast is er een groep van vijf dorpen met minder dan 1000 inwoners die in 2023 ook een afname in hun bevolking hebben ervaren: Archez, Cartajima, Benadalid, Jimera de Líbar en Júzcar.

Een tweede oranje kleur omvat bijna twintig plaatsen met een verhoogd risico op ontvolking, hoewel dit niet zo hoog is als de vorige. Onder deze plaatsen zijn er vier dorpen met meer dan 1000 inwoners die in 2023 bevolkingsverlies hebben ervaren: Teba, Cuevas del Becerro, Viñuela en Gaucín.

Daarnaast zijn er nog negen gemeenten van verschillende groottes die tussen 2019 en 2023 met bevolkingsverlies te maken hebben: Almargen, Cañete la Real, Alfarnate, El Borge, Cómpeta, Cútar, Benarrabá, Cortes de la Frontera en Pujerra.

Op de lijst verschijnen ook gemeentes met een lager risico, met de kleur geel.  Dit geldt voor vier dorpen met tussen de 500 en 1000 inwoners, die geen van de criteria voor hogere niveaus voldoen: Carratraca, Igualeja, Jubrique en Montejaque. Sterker nog, ze hebben allemaal in 2023 juist een groei in bevolking ervaren.

Hetzelfde geldt voor Atajate en Parauta, die ook een stijging doormaken, maar met beide minder dan 300 inwoners. Ze behoren tot de minst bevolkte dorpen in de provincie, net als andere naburige dorpen in het Genal-dal.

Ga naar de inhoud