Als het aan 71% van de inwoners van Spanje ligt dan blijft het altijd zomer. Dat wil zeggen, dan blijft de zomertijd gedurende 12 maanden geldig in het land. Volgens de informatie van de laatste barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) zegt 64% van de inwoners van Spanje geen zomertijdregeling meer te willen hebben.
In 2018 werd door de Europese Commissie een Europese enquête gehouden over het wel of niet aanhouden van de zomertijdregeling. Daarbij gaf 93% van de Spaanse deelnemers aan dat deze afgeschaft moet worden, iets wat later nogmaals bevestigd werd bij een enquête van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). Maar tot nu toe, vanwege meerdere factoren waaronder de pandemie, is er nog geen beslissing genomen over de definitieve of gedeeltelijke afschaffing.
Op zondag 29 oktober (2023) wordt de klok weer een uur achteruit gezet, dit tot grote ergernis van een groeiend aantal inwoners van Spanje. 71% van de deelnemers aan de laatste enquête van het CIS zegt dat er een einde moet komen aan de zomertijdregeling waarbij 64% aangeeft dat Spanje altijd de zomertijd moet aanhouden. Maar wat zouden de consequenties zijn van een heel jaar zomertijd in Spanje?
12 maanden zomertijd
Het hele jaar de zomertijd aanhouden zou in Spanje betekenen dat het ‘s morgens pas na 9.30 uur licht zal worden, in sommige delen zoals in Galicië pas rond 10 uur. Dat zou dus betekenen dat men in het donker naar bed gaat en in het donker naar het werk gaat. Het opstaan zonder natuurlijk licht is volgens sommige experts ongezond en met natuurlijk licht is men sneller actief. Degene die er het meeste last van zullen hebben zijn de schoolgaande kinderen die de eerste lessen in de schemer beginnen.
Het positieve van de zomertijd in de winter zou betekenen dat het langer licht blijft ‘s avonds. Dat is goed voor de gezondheid omdat men sneller geneigd is te sporten wat weer het aantal hartinfarcten met 5% tot 10% zou laten dalen. Er zouden ook minder ongelukken plaatsvinden, omdat het rijden met natuurlijk licht veiliger is. Daarnaast is het feit dat het in de winter langer licht blijft ook goed voor de horeca omdat men langer opblijft en sneller uitgaat.
Stel dat Spanje de zomertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 9 en 9.30 uur plaatsvinden, terwijl de zonsondergang tussen 18.30 en 19 uur zal plaatsvinden. In de zomer is dat een ander geval en zal de zonsopgang tussen 6.30 en 7 uur zijn en de zonsondergang tussen 21.30 en 22 uur.
Stel dat Spanje de wintertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 8 en 8.30 uur plaatsvinden, terwijl de zonsondergang tussen 17.30 en 18 uur zal plaatsvinden. In de zomer zou de zonsopgang tussen 5.30 en 6 uur zijn maar zal de zonsondergang plaatsvinden tussen 20.30 en 21 uur.
Andere discussie: Greenwichtijd
Een onderwerp van gesprek naast de zomertijdregeling is de Greenwichtijd die men sinds 1942 niet meer hanteert in Spanje. In dat jaar veranderde Spanje de tijdzone om deze vanwege de Tweede Wereldoorlog gelijk te zetten met Berlijn, iets wat Portugal en Groot-Brittannië ook deden.
Na de oorlog veranderden deze twee laatste landen dat weer maar Spanje bleef hangen op de tijdzone van Noord-Europa terwijl dit eigenlijk niet zo hoort te zijn. De Canarische Eilanden zijn de enige uitzondering omdat deze zich op een andere meridiaan bevinden.
Het is voor Spanje logischer vanwege de geografische ligging om deze Greenwichtijd zoals in Portugal en Groot-Brittannië aan te houden dan de tijd van Nederland, België of Duitsland. Dat zou inhouden dat men in Spanje de horloges twee uur terug moet plaatsen.
De Balearen eilanden, de Comunidad Valenciana (Valencia regio) en ook Catalonië hebben al eens aangekondigd dat zij liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat zij aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn liggen en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben.
De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot-Brittannië moeten aanhouden. De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de autonome regio’s Aragón en Comunidad Valenciana. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.