Sociale huurwoningen in Spanje hebben verschillende namen, afhankelijk van hun beschermingsgraad en het regime (officiële bescherming, VPO, VPPA, beschermde woning, etc.). Ze zijn bedoeld om mensen een thuis te bieden wiens financiële situatie hen verhindert om op een andere manier aan een woning te komen. Maar wat zijn sociale huurwoningen precies? En hoe kom je er aan in Spanje? We leggen het uit in dit artikel.
Een sociale of beschermde huurwoning (Spaans: vivienda social o protegida) heeft een lagere prijs dan een woning op de vrije markt. Daarbij hebben ze bepaalde kenmerken (grootte, locatie, etc.) en moeten aanvragers aan bepaalde vereisten voldoen. Deze woningen mogen alleen gebruikt worden als permanente hoofdverblijfplaats, zowel voor huur als voor koop. Er zijn twee soorten sociale huurwoningen:
Sociale huurwoningen van overheidswege
Dit zijn woningen gebouwd door de overheid en toegewezen via loting aan huurders die voldoen aan de vereisten. Geïnteresseerden moeten zich inschrijven in het register van woningzoekenden van hun autonome regio (meer informatie daarover is te vinden op de websites van de regionale overheden).
Sociale huurwoningen van particuliere ontwikkelaars
Dit zijn woningen gebouwd door vastgoedontwikkelaars of coöperaties die een overheidssubsidie krijgen om de beperkte verkoop- of huurprijs te compenseren.
Kenmerken
Sociale huurwoningen hebben een aantal kenmerken die ze onderscheiden van vrije sector woningen:
- Permanente hoofdverblijfplaats: ze moeten de permanente woonplaats zijn van de bewoners. Bij een ander gebruik (bijvoorbeeld als tweede woning) volgt een boete. Huurders mogen dus geen andere woning bezitten en moeten ingeschreven staan in de autonome regio.
- Beperkte prijs: de verkoop- of huurprijs wordt door de overheid vastgesteld en is altijd lager dan in de vrije sector. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning gelden inkomensgrenzen gebaseerd op de Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples.
- Niet vrij overdraagbaar: ze kunnen niet worden overgedragen binnen de door de overheid vastgestelde periode, meest 10 tot 30 jaar. Latere overdrachten moeten zich mogelijk houden binnen de opgelegde limieten.
- Fiscale voordelen en subsidies: deze woningen genieten belastingvoordelen en subsidies om ze betaalbaar te maken (leningen, toelagen etc.).
Hoe aanvragen
Om een sociale huurwoning aan te vragen moet je ingeschreven staan in het register van woningzoekenden bij sociale huurwoningen van je autonome regio. Zo kun je meedoen aan de loting. De vereisten, subsidies en bedragen kunnen per regio verschillen en staan vermeld op de websites van de regionale overheden.