In februari heeft de forse groei in het aantal vakantieboekingen die in januari werd waargenomen (meer dan 3 miljoen), zich voortgezet. Dit blijkt uit recente cijfers van de ANVR waaruit blijkt dat er sprake is van een stijging van 18% vergeleken met zowel februari vorig jaar als februari 2019, wat toen gold als een absoluut topjaar op het gebied van toerisme. Voor Spanje geldt echter dat er een kleine daling is vergeleken met 2022 maar een stijging als men kijkt naar het pre-corona jaar 2019.
Vorig jaar liepen de boekingen in februari sterk op omdat er sprake was van een fors afschalen van de coronamaatregelen in die maand, terwijl de oorlog in Oekraïne nog nauwelijks effect had. Het aandeel vakantieboekingen door Nederlanders buiten Europa is iets verder teruggezakt, naar 16%. Dit is echter niet langer een gevolg van de coronacrisis, maar vanwege de gestegen ticketprijzen naar verre vakantiebestemmingen.
Het valt op dat er binnen Europa over de hele linie een groei in vakantiebestemmingen plaatsvindt vergeleken met 2019. Enkele percentages van populaire vakantiebestemmingen in vergelijking met 2019 zijn als volgt: Spanje +13%, Frankrijk +49%, Duitsland +13%, Italië +21%, België +71%, Oostenrijk +20%, Griekenland +14%, VK +9%, Portugal -10%, Denemarken +57%, Noorwegen +36%, Kroatië blijft gelijk aan 2019 en Zweden laat een stijging van 11% zien.
Wanneer we de Europese vakantiebestemmingen vergelijken met het jaar 2022, zien we het volgende: Spanje daalt met 3%, Frankrijk stijgt met 11%, Duitsland met 19%, Italië met 23%, België met 16%, Oostenrijk met 10%, Griekenland daalt met 5%, UK stijgt met 27%, Portugal daalt met 12%, Denemarken stijgt met 25%, Noorwegen stijgt met 23%, Kroatië daalt met 3% en Zweden blijft gelijk.
Volgens Frank Oostdam, directeur van branchevereniging ANVR, blijkt uit de gegevens van de leden dat de trend van zorgeloos boeken via gerenommeerde vakantieaanbieders zich in februari verder heeft voortgezet. Hij meldde: “Turkije laat over het algemeen een terugval zien (-28% vergeleken met 2019 en -19% vergeleken met 2022), wat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de aardbevingen in het zuidoosten van het land. Inmiddels zien we echter de vraag naar Turkije bij onze leden weer toenemen. In de cijfers van maart en april zal duidelijk worden hoeveel invloed dit heeft gehad op Turkije als vakantiebestemming, hoewel de aardbevingen zich ver van de toeristische gebieden voordeden.”