MADRID – Zoals bekend bij de Nederlanders die in Spanje woonachtig zijn, is het alleen nog mogelijk om een paspoort of identiteitskaart te verlengen bij de Nederlandse Ambassade in Madrid. Nu is een bezoekje aan de Spaanse hoofdstad altijd wel een leuke aangelegenheid maar niet als je daartoe gedwongen wordt en al helemaal niet als dat hoge kosten voor de reis en overnachting met zich meebrengt of als dat niet mogelijk is vanwege een persoonlijke situatie.
De online community NIHB (Nederlanders In Het Buitenland) heeft een enquête gehouden onder haar bijna zestien duizend leden op Facebook. De aanleiding was de aanhoudende stroom klachten en schrijnende verhalen vanwege beperking van de mogelijkheden om het Nederlandse paspoort te verlengen, resp. voor nieuwgeborenen aan te vragen. Dit als gevolg van de drastische bezuinigingspolitiek die het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingezet, resulterend in wereldwijde sluiting van consulaire posten. Hierdoor worden naar schatting 1,4 miljoen Nederlanders in het buitenland gedwongen tot soms onmogelijke keuzes zoals het paspoort niet verlengen (ook niet aanvragen voor nieuwgeborenen) met risico op verlies van Nederlanderschap en/of terug naar Nederland.
Daarnaast moeten veel mensen afstanden tot duizenden kilometers, verschillende tijdzones, en zelfs naar andere landen afleggen of zoals in Spanje bijvoorbeeld van de Canarische Eilanden naar Madrid vliegen waardoor men vliegtickets, hotelovernachtingen met het hele gezin en andere daarmee gepaard gaande reiskosten en tijd (incl. opname vakantiedagen en/of bedrijfssluiting), oplopend tot duizenden euro’s die voor sommige mensen niet op te brengen zijn zal hebben.
Nederland als alternatief
Het alternatief, naar Nederland voor paspoort verlenging, is vaak ook geen optie. Voor de ouderen is het ondoenlijk en soms zelfs onverantwoord om deze reizen nog te ondernemen, dit naast de financiële aanslag op hun meestal gekorte A.O.W. en pensioen.
Consulair Team Spanje
In Spanje (en waarschijnlijk ook andere landen) gaat een Consulair Team rond om in verschillende steden voor ouderen en zieke mensen de paspoort aanvragen af te handelen. Daarvoor dient dan altijd een afspraak te maken en hangt het er van af of men iemand accepteert. Daarnaast gaat het hier om een eenmalig bezoek per regio in Spanje en is er soms niet genoeg tijd om iedereen te helpen. KLIK HIER voor de data in 2018 in Spanje.
Brief
Ondanks petities, smeekbedes, enz., beperkt het Ministerie van BuZa wereldwijd nog steeds de mogelijkheden en komt niet in beweging om actie te ondernemen. Het doekje voor het bloeden, 10 jaar i.p.v. 5 maakt de reis niet korter of goedkoper. Dit is toch niet meer van deze tijd, in de digitale en globaliserende wereld waarin wij nu leven. De online community NIHB heeft Minister Blok om een reactie gevraagd, middels een open brief die HIER te lezen is.
Enquête
De NIHB heeft ook een enquête gehouden onder haar leden waarbij er 6.450 meededen die wonen in 90 verschillende landen. Op de vraag hoeveel kilometer men moet afleggen om een paspoort te verlengen antwoordde 26,8% tussen de 500 en 1.000 km, 24,3% tussen de 250 en 500 km en zelfs 8,9% meer dan 1.500 km wat hoofdzakelijk het geval is in grote landen zoals Canada, Amerika en Australië maar wat ook makkelijk in Spanje kan voorkomen.
Op de vraag over de bijkomende kosten antwoordde 29,6% dat deze tussen de 250 en 500 euro zijn, 23,2% tussen de 150 en 250 euro en 15,6% tussen de 500 en 1.000 euro. Hierbij is dan gekeken naar reiskosten, overnachtingen, pasfoto’s, legaliseren van papieren, maaltijden etc.
Op de vraag over het systeem van een afspraak maken bij de ambassade antwoordde 47,8% dat ze daar geen problemen mee hadden en dat het goed werkte terwijl 23,9% aangaf dat er een lange wachttijd was en 10,8% dat het moeilijk was een afspraak te maken.
Gevraagd naar de mogelijkheid van het verlies van Nederlanderschap omdat men geen kans heeft om een paspoort te verlengen antwoordde 43,4% dat ze daar niet bang voor zijn terwijl 30.5% aangaf daar misschien wel bangvoor te zijn en 19,2% gaf aan dat ze menen dat ze het Nederlanderschap kunnen verliezen als men het paspoort niet verlengd.
Bekijk de uitslag van de NIHB enquête HIER.
NIHB (Nederlanders in het buitenland) telt 15.600 leden wereldwijd. Via de Facebook community en de website www.nihb.nl wordt informatie gedeeld die van belang is voor Nederlanders die zich tijdelijk of permanent in het buitenland hebben gevestigd of willen gaan vestigen.