Spanjaarden maken zich steeds meer zorgen om klimaatverandering

Spanjaarden maken zich steeds meer zorgen om klimaatverandering
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De bezorgdheid over klimaatverandering in Spanje is in augustus 2023 met drie procent toegenomen vergeleken met juli en is nu een van de vijf belangrijkste zorgen van de bevolking, naast werkloosheid, de gezondheidszorg, inflatie en armoede en sociale ongelijkheid, volgens een enquête van Ipsos. Detail is dat de Nederlanders de bezorgdste mensen ter wereld zijn over klimaatverandering, terwijl de bezorgdheid in België is afgenomen.

De laatste editie van de studie “What Worries the World”, die Ipsos sinds 2013 uitvoert, onthult dat een op de vijf Spanjaarden zich meer zorgen maakt dan gebruikelijk over klimaatverandering. Dit is niet verwonderlijk, gezien de hoge temperaturen van 2022, het warmste jaar ooit in Spanje, en de vier hittegolven die tot nu toe in de zomer van 2023 zijn geregistreerd.

In augustus 2023 zijn de vijf grootste zorgen van de Spaanse bevolking: werkloosheid (37%), gezondheidszorg (33%), inflatie (31%), armoede en sociale ongelijkheid (26%) en klimaatverandering (21%).

Hoewel die 21% niet het hoogste percentage is dat ooit is gemeten (het maximum was 25% in september 2022), kan wel gesteld worden dat 2023 het jaar is waarin de Spanjaarden zich het meest zorgen maken over klimaatverandering met een gemiddelde van 19% tussen januari en augustus, drie procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus het marktonderzoeks- en opinieonderzoeksbureau.

Nederland lijstaanvoerder

Volgens Ipsos is klimaatverandering nog steeds de zevende grootste zorg ter wereld, met 18% die er zich zorgen over maakt, één procent meer dan vorige maand. Een derde (32%) van de Nederlanders is bezorgd over klimaatverandering, hun tweede gezamenlijke zorg is immigratie. Daarmee voeren de Nederlanders de lijst aan.

Na de recente hittegolven hebben enkele Europese landen een toename van de bezorgdheid over klimaatverandering ervaren. Frankrijk (30%) is met 5% gestegen, Italië (27%) steeg met 7%, het Verenigd Koninkrijk steeg met 6% en Spanje (21%) steeg met 3%. Daarentegen is in België de bezorgdheid over klimaatverandering met 3% gedaald tot 22%.

Klimaatverandering

Klimaatverandering wordt ook wel opwarming van de aarde genoemd omdat het belangrijkste effect van klimaatverandering is dat de aarde warmer wordt. Maar dat is uiteraard niet het belangrijkste effect. De gemiddelde temperatuur van de aarde is in de afgelopen 150 jaar met ongeveer 1 graad Celsius gestegen. Deze stijging is grotendeels het gevolg van de menselijke uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide en methaan. Deze gassen houden warmte vast in de atmosfeer, waardoor de aarde warmer wordt. Opwarming van de aarde heeft een aantal gevolgen, zoals stijgende zeespiegels, extremer weer, en veranderingen in de vegetatie. Deze gevolgen kunnen grote impact hebben op mens, dier en natuur.