25 jaar na de ergste tornado van Teruel is het landschap nog steeds niet hersteld

25 jaar na de ergste tornado van Teruel is het landschap nog steeds niet hersteld
Beeld: via canva.com

25 jaar na de ergste tornado van Teruel is het landschap nog steeds niet hersteld

In Mosqueruela en Fortanete in de provincie Teruel (Aragón) zijn ze het nog steeds niet vergeten. Vijfentwintig jaar geleden raasde een tornado over de streek. Die bereikte windstoten tot 325 kilometer per uur, ontwortelde 800.000 dennenbomen en bracht schade toe aan 365 hectare natuur. De gevolgen zijn een kwart eeuw later nog steeds zichtbaar.

28 augustus 1999 is een dag die sommigen zich in Teruel nog steeds herinneren. Een tornado raasde over de regio en richtte grote schade aan. De 365 hectare die toen werd geraakt door de storm zijn een paar jaar later een beetje hersteld. Ook al is het dennenbos dat er groeit niet overal even dik begroeit en ziet het landschap er nog lang niet uit als 25 jaar geleden. De bodem is namelijk erg arm en er valt ook nog eens weinig regen. Geen ideale omstandigheden voor een snelle regeneratie.

In Mosqueruela komen dergelijke tornado’s wel eens vaker voor. Ook in 1982, 1992 en 2015 sloeg het noodlot toe. De tornado van 1992 gooide bijvoorbeeld 80.000 dennen tegen de grond.

De tornado van 1999 maakte haar doortocht over een strook van 12 kilometer lang met een breedte die varieerde tussen de 20 en 500 meter. Ze begon in de kloof van Jujarra de Fortanete en verdween dicht bij de monte de Tamborero. Gelukkig werden er geen menselijke slachtoffers gemaakt. Het scheelde nochtans niet veel. Een van de torenwachters van Tamborero, die speurt naar vuurhaarden, belde zijn familie al om afscheid te nemen. Gelukkig raakte de tornado de man uiteindelijk niet.

De tornado van 1999 was één van de gewelddadigste voorbeelden van het stormgevoelig gebied rond Mosqueruela. De regio tussen Teruel en Castellón is sowieso de plek waar de meeste elektrische stormen van het schiereiland voorkomen. Niet voor niets wordt een bergachtig gebied hier de sierra del Rayo of de bliksembergen genoemd.

Ga naar de inhoud