Steeds meer Spaanse jongeren zoeken fortuin in Miami

Steeds meer Spaanse jongeren zoeken fortuin in Miami
beeld: via canva.com

De Amerikaanse droom is terug van nooit weggeweest. Opvallend veel Spaanse jongeren vestigen zich vandaag de dag in Miami (Florida). Ze hopen er veel geld te verdienen vanachter het scherm van hun computer of met hun eigen zaak.

“Hoeveel huur betaal je hier in Miami?”, vraagt een Spaanse influencer aan een Catalaanse op de voorgrond van de zee en een paar wolkenkrabbers. “3500 dollar”, zegt zij. Ze geeft toe dat dat vrij veel is. Zij is 27 en hij 28. Zij geeft fitnesstraining aan haar rijke buurvrouwen en hij toont op sociale netwerken de luxueuze levensstijl die zoveel jongeren aantrekt. Beiden kozen voor Miami omdat ze veel geld wilden verdienen. En ze zijn niet alleen.

De laatste jaren vestigden heel wat Spaanse jongeren zich in Miami om de Amerikaanse droom van de 21e eeuw te leven. Hij, Robert Sielmann, toont via sociale media al maanden zijn leven aan wie het maar wil zien. Veel Spaanse jongeren leven met hem in luxeflats in het centrum en in de buurt Brickell. Zij, Paula Martínez, stond de krant El Confidencial te woord. “Ik kom uit Girona”, vertelt ze, “Ik zag mijn ouders zo veel werken, maar het bracht weinig op. Ik wist dat er een betere manier van leven moest bestaan met meer financiële stabiliteit”. Op haar 21e reisde Paulina naar Miami. Het leven beviel er haar. Ze begon met trainingen in openlucht. Andere vrouwen hielden van die trainingen en zo ontstond haar nieuwe inkomen.

Naast het snelle geld, zoeken de Spaanse jongeren ook het aangename klimaat en de bekende kustlijn van Miami op. Ze jagen er een oud stereotype na: het paradijselijke Miami, met haar feest, vertier en goede leven. Ze richten er kleine bedrijfjes op, leveren online diensten of geven er les.

Daniel Jinénez bijvoorbeeld, die 4500 dollar huur betaalt voor een flat in het Bezelgebouw. Dat gebouw werd in 2021 gebouwd en maakt deel uit van het Miami Worldcenter. Je vindt er zelfs een Spa voor honden waar ook Daniel zijn trouwe viervoeter baadt. Daniel verkoopt horloges aan zijn rijke buren. Hij draait maandelijks 20.000 Dollar omzet en kan zich dus de dure huur permitteren. “Mijn buren zijn David Beckham, Marc Anthony en Nicky Jam”, glundert de jongeman. “Hier in de VS weten ze dat je zonder risico’s geen geld kan verdienen”, vertelt de 28-jarige jongeman nog.