Over de staatsbegroting, nieuwe arbeidswet hervorming en het minimumsalaris in Spanje

Over de staatsbegroting, nieuwe arbeidswet hervorming en het minimumsalaris in Spanje
beeld: Congreso de los Diputados / La Moncloa
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Tijdens een speciale zitting in het Congres is de staatsbegroting 2022 definitief aangenomen met een meerderheid van stemmen terwijl alleen de oppositiepartijen PP, Vox en Ciudadanos tegen stemden. De staatsbegroting zal op 1 januari 2022 van kracht gaan. Verder werd ook de arbeidswet hervorming definitief aangenomen en werd beslist dat het huidige minimumsalaris nog 965 euro blijft in afwachting van nieuwe onderhandelingen.

Na veel politiek debat en getouwtrek met concessies van alle betrokken politieke partijen, is het de coalitieregering PSOE-Unidas-Podemos gelukt om de staatsbegroting 2022 aan te nemen. 281 congresleden stemden voor de ‘Presupuestos Generales del Estado de 2022’ terwijl 62 congresleden (PP, VOX, Ciudadanos) tegen stemden.

De ‘Presupuestos Generales del Estado’ 2022 is de meest omvangrijke in de Spaanse geschiedenis omdat deze onder andere 27,6 miljard euro van het NextGenerationEU-herstelplan bevat. Volgens de regering zal deze staatsbegroting de hoogste uitgaven in de geschiedenis hebben voor sociale doelen met 240,3 miljard euro wat 60% is van het totaal. Verwacht wordt ook dat de regering 232 miljard euro aan belastingen zal ophalen in 2022, 8,1% meer dan in 2021.

Arbeidswet hervorming

Naast de staatsbegroting werd ook de hervorming van de arbeidswet (reforma laboral) definitief aangenomen. Deze is tot stand gekomen nadat voor het eerst (of een van de weinige keren) alle sociale partners het met elkaar eens waren, te weten de regering, de werkgeversorganisaties en de vakbonden.

Werkgevers krijgen nadat de hervorming in werking zal treden al vanaf 30 december drie maanden de tijd om zich aan te passen. Dat zal met name te merken zijn aan de tijdelijke contracten (temporales) die aangepast moeten worden naar contracten voor onbepaalde tijd (indefinidos). 

Deze hervorming van de arbeidswet zorgt voor verbeteringen voor de werknemers en veranderingen voor werkgevers. Deze ‘reforma laboral’ vervangt die van de Rajoy-regering uit 2012.

Minimumsalaris

Er komt voorlopig nog geen verhoging van het minimumsalaris in Spanje. Dat zal de komende maanden en in afwachting van nieuw overleg tussen de sociale partners, op 965 euro bruto met 14 betalingen blijven staan. Een overleg over de verhoging van het ‘salario mínimo interprofesional’ (SMI) zal binnenkort beginnen maar men heeft het einde van 2021 niet weten te halen. Als het aan de vakbonden ligt moet het SMI verhoogd worden naar 1.000 euro bruto per maand met 14 betalingen per jaar.