Gaat het Spaanse toerisme ten onder aan zijn eigen succes?

Gaat het Spaanse toerisme ten onder aan haar eigen succes?
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Spanje breekt al zijn records wat betreft toerisme en hijgt zo zelfs in de nek van de wereldwijde leider Frankrijk. Alleen brengt dat ook kopzorgen met zich mee. Hoe ga je om met de drukst bezochte plaatsen en houd je alles zo duurzaam mogelijk?

Van de Sagrada Familia tot het Palacio Real tot de Spaanse stranden. Elke dag gaan duizenden toeristen er helemaal uit de bol, zowel in de winter als in de zomer. Na de pandemie ging het toerisme weer pijlsnel omhoog. Vorig jaar ontving Spanje zelfs een recordaantal buitenlandse toeristen: 84 miljoen om precies te zijn. Die aantallen hebben echter ook de onvrede onder de Spanjaarden aangescherpt. Hoe houd je een sector die 12,8% van het BBP uitmaakt ook duurzaam en houdbaar voor iedereen?

Hoeveel toeristen té veel zijn is een moeilijk vraagstuk. Op de Balearen bijvoorbeeld, waar de bevolking in de zomer soms meer dan verdubbeld. “Spanje moet inzetten om kwaliteit, op eender welke plek, het hele jaar door”, vertelt Rosana Morillo, de nationale secretaris voor toerisme. “We moeten kijken hoe alles leefbaar en duurzaam kan blijven”. “Het aantal toeristen zou niet de enige graadmeter voor succes mogen zijn”.

In Barcelona ging bijvoorbeeld al een verbod op nieuwe hotels van kracht in het centrum. Ook op de Canarische eilanden probeerde men al tegen te houden dat er nog meer toeristische bedden bij kwamen. Men moet oplossingen vinden die het voor de bevolking nog mogelijk maken om een woonplek te vinden.

Ook maximum aantallen kunnen een welkome maatregel zijn. Op het bekende Galicische strand Las Catedrales bijvoorbeeld, waar op hoogdagen tot 12.000 badgasten kwamen, ligt het maximum nu op 5.000 mensen.

Bedrijven proberen vaak hun diensten kwalitatiever te maken, opdat een beperkter aantal toeristen meer geld ter plekke achterlaat. Zo zou men hetzelfde bedrag als vorig jaar (108 miljoen euro) met minder mensen willen binnenrijven.

Ook de conflicten tussen inwoners en toeristen bezorgen het ministerie kopzorgen. Als beide werelden met elkaar in botsing komen, ontstaat een klimaat dat voor zowel de sector als de bevolking negatief is. Geen eenvoudige puzzel. Zelfs nu het toerisme weer helemaal in de lift zit, blijft men van hogerhand met de nodige vraagstukken zitten. Ga jij dit jaar weer naar Spanje?