Recordregen in Catalonië met overstromingen en evacuaties na hevige buien

Recordregen in Catalonië met overstromingen en evacuaties na hevige buien
beeld: @bomberscat / X
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Catalonië is de afgelopen 24 uur getroffen door hevige regenbuien, wat heeft geleid tot overstromingen, evacuaties en talrijke incidenten. Barcelona heeft de natste dag in vier jaar tijd meegemaakt, met maar liefst 80 liter neerslag per vierkante meter. Hoewel de zware regenval voor de nodige overlast heeft gezorgd, kan deze tegelijkertijd een keerpunt markeren in de aanhoudende droogte die de regio al geruime tijd treft.

De brandweer in Catalonië heeft maandag de handen meer dan vol gehad met de gevolgen van de hevige regenval. In totaal hebben ze meer dan duizend oproepen ontvangen om hulp te verlenen. De meeste oproepen kwamen uit de regio’s Vallès Occidental (337) en Baix Llobregat (317). Opgesplitst per gemeente ontving Terrassa 112 oproepen, Barcelona 94 en Sant Cugat del Vallès 93.

De hoeveelheid water in de rivier de Llobregat is een duidelijke illustratie van de omvang van de neerslag, met piekdebieten van 152 en 153 kubieke meter per seconde in de plaatsen Sant Joan Despí en Sant Viçens dels Horts.

Een van de meest verontrustende incidenten vond plaats in Terrassa, waar het dak van de sporthal Can Jofresa is ingestort. Als gevolg hiervan moesten maar liefst 300 mensen worden geëvacueerd uit het gebouw. De plotselinge instorting veroorzaakte een chaotische situatie, waarbij de aanwezigen in paniek raakten. Gelukkig konden de hulpdiensten snel ter plaatse zijn en een gecontroleerde evacuatie op touw zetten.

Voor de recente regenbuien, leed Catalonië al geruime tijd aan extreme droogte. De regionale autoriteiten hadden al diverse maatregelen genomen om waterverbruik te verminderen en schaarse voorraden te beheren. Deze langdurige droogte had gevolgen voor watervoorziening, natuur en milieu in de regio. Rivierbeddingen en meren dreigden zelfs volledig op te drogen.

De overvloedige regenval van de afgelopen dagen zou weleens een keerpunt kunnen markeren in deze crisissituatie. De forse hoeveelheden neerslag hebben de waterstanden in rivieren, meren en grondwaterreservoirs flink doen stijgen.

Hoewel het te vroeg is om al definitieve conclusies te trekken, zijn deskundigen voorzichtig optimistisch dat de ergste droogte nu voorbij is. Wel blijft het van belang om zuinig om te gaan met het beschikbare water, aangezien de voorspellingen voor de komende maanden nog steeds relatief droog zijn.