Ten eerste onze excuses aan de 45 deelnemers aan onze enquête over de voor- en nadelen van het wonen in een klein dorp in Spanje. Wij vroegen begin februari al aan onze lezers meningen en tips over het wonen in een omgeving van Spanje waar het niet zo toeristisch is en waar er veel minder inwoners zijn dan aan de populaire kustplaatsen. Hieronder enkele van de antwoorden. (NOTA: dit is een lang artikel)
Nadat op 14 maart 2020 47 miljoen Spanjaarden een thuisblijfplicht kregen tijdens de eerste lange lockdown in Spanje, zijn er steeds meer inwoners van het land zich bewust geworden van de omgeving waar ze wonen en waar ze wonen. Tijdens en na de eerste landelijke lockdown begon men in Spanje driftig te zoeken naar appartementen met een tuintje of een groot balkon/terras, woningen niet ver weg maar wel buiten de grote steden en huizen op het platteland om de drukke en overvolle steden achter zich te laten.
Maar is het wonen in een dorp met minder dan 300 inwoners wel zo leuk? Wat zijn de voor- maar ook de nadelen (pros y contras) van het wonen op het platteland ver weg van de drukte. In ons op 1 februari gepubliceerde artikel verwezen wij naar een ander Spaans artikel maar we vroegen ook om de mening van onze eigen lezers.
Hieronder een kort overzicht van tips, ideeën, voor- en nadelen en tips voor het wonen in een klein dorp of minder populaire regio van Spanje. Alle deelnemers willen we alsnog bedanken voor hun deelname aan onze mini-enquête nogmaals onze excuses voor de enorme vertraging van het plaatsen van jullie antwoorden.
NOTA: Het aantal inwoners in de dorpen is gebaseerd op de gegevens van december 2020 van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) en de jaarlijkse Revisión del Padrón Municipal. We melden alleen de reacties van lezers die in een dorp van minder dan 1.500 inwoners wonen (en in het kort onderaan de andere lezers die meededen maar in grote dorpen/steden wonen).
Pieter in Tama (Cantabrië)
Pieter woont sinds 2010 in het dorp Tama in de autonome regio Cantabrië, een dorp met 48 inwoners. Volgens hem zijn de voordelen van het wonen in een klein dorp: Als je in het ‘bezit’ bent van een Spaanse relatie; snelle acceptatie(maar dan vooral als partner); overvloedig sociaal contact maar alleen in café ‘s…. quantiteit tov qualiteit; social events zoals dorpsfeesten etc; culinair een avontuur; altijd een praatje
Er zijn volgens Pieter echter ook nadelen: het vorige maar dan de nadelen ervan; vriendschappen heb je in de kroeg maar niet thuis; vrienden tot op zekere hoogte, om niet te zeggen oppervlakkig. Ze komen en gaan met de relatie; je moet niet uit de ‘heersende’ pas lopen dat geld ook voor Spanjaarden zelf. Mocht je Barcelona top vinden, een keer een glaasje te veel drinken of iets anders wat men niet zint (zeker in de bergen kan men zwaar conservatief zo niet fascistische ideeën hebben) dan lig je er al snel uit. Al zullen ze dat niet laten merken maar je relatie zal dit als gezichtsverlies ervaren.. Een ware doodzonde.
Pieter heeft ook nog tips voor andere lezers: Ga niet te veel in de diepte. Er zijn veel gevoeligheden waar je niet over hebt te praten. Je eerste vrienden bepalen de rest van de omgang met de gemeenschap maar ook daarna word je scherp in de gaten gehouden.. Vb na een aantal jaar wat gefrustreerd over de diepgang in de ‘Spaanse’ vriendschappen. Nadat ik wat meer met een Engels gezin op trok die volgens traditie wel eens 1 glaasje te veel drinken werd ik daar automatisch bij ingedeeld. Als dat eenmaal gebeurt is dan is dat voor altijd in zo’n kleine gemeenschap. Wees proactief, leer de taal en schrijf je in voor diverse cursussen die vaak met Europese subsidie worden gesteund.. Zo heb ik de cursus, de Cantabrische beer en zijn omgeving gedaan en Survival in de bergen.. Zeer nuttig nu ik weer in Arnhem woon, lol!
Kimberly in Carratraca (Málaga, Andalusië)
Kimberly woont sinds 2019 in het dorp Carratraca in de provincie Málaga (Andalusië) waar volgens de INE gegevens 740 mensen wonen. Het is dus niet het kleinste dorp maar ook zeker niet het grootste. Volgens haar zijn dit de voordelen van het wonen in een klein(er) dorp: Rustig, mensen zijn gemoedelijker. Iedereen kent elkaar. Ziet veel wilde dieren. Er zijn volgens Kimberly echter ook nadelen: Supermarkt en andere winkels zitten niet om de hoek dus wel wat verder rijden, je hebt echt een auto nodig.
Cintha in Los Guadalperales (Badajoz, Extremadura)
Onze Spaanse taal coach van onze dagelijkse Spaans lessen Cintha van Marrewijk woont sinds 2015 in het dorp Los Guadalperales in de provincie Badajoz (Extremadura) waar naast haar nog eens 695 andere inwoners zijn. Cintha heeft meerdere verhalen die terug te lezen zijn op de website Supergoedspaansleren.nl.
Cintha noemt als voordelen: Snel integreren, kinderen worden heel snel opgenomen door vriendjes en vriendinnetjes. Heel veel vrijheid voor de kinderen, er kan gewoon niets gebeuren en iedereen let op elkaar en zorgt voor elkaar. Heerlijk rustig wonen met heel veel lieve mensen die je een enorm welkom gevoel geven. De taal spreken is echt wel een nog mooier, het opent een nieuwe hele vriendelijke wereld voor jezelf.
Er zijn volgens Cintha ook enkele nadelen: Als je boodschappen wilt doen moet je even rijden. Voor ons 20 minuten. Maar aangezien de wegen erg rustig zijn is dat absoluut niet erg.
Verder noemt Cintha nog enkele tips: Heb je kinderen ga in een dorp wonen, ze hebben veel sneller aansluiting en maken vriendschappen voor het leven.
Anna in Benifallet (Tarragona, Catalonië)
Anna woont sinds april 2020 in het dorp Benifallet in de provincie Tarragona (Catalonië). Ze is dus eigenlijk precies toen de corona-pandemie losbarstte in Tarragona gaan wonen. Benifallet heeft volgens de INE 723 inwoners.
Anna zegt dit over de voordelen van het wonen in een klein(er) dorp: vrijheid in natuur en genieten van eekhoorns, vogels, uilen en het gezamenlijk leven met mijn man met uitzicht op de bergen. Er zijn echter ook nadelen, te weten: kost veel tijd om boodschappen te doen. Maar Anna heeft een duidelijke tip: Geniet ervan! (kort en krachtig).
Paul in Benimeli (Alicante, Valencia regio)
Paul woont sinds 2019 in het dorp Benimeli in de provincie Alicante (Valencia regio) waar naast hem nog 429 andere inwoners te vinden zijn. Volgens Paul zijn dit de voordelen van een klein dorp: rust, ruimte, horizon, groen, stilte, natuur, geen stress, veilig, voordelig, vrijheid, gemoedelijkheid, aardige dorpsbewoners, welkom gevoel, geen verplichtingen, vriendelijkheid, leven en laten leven, behulpzaamheid.
Paul zegt dat er tot nu toe nog geen nadelen zijn van het wonen in een klein dorp maar hij wil nog wel even zijn mening geven over zijn verhuizing: Vanuit letterlijk het centrum van Den Haag naar een dorp met nog geen 300 vaste bewoners was een veel kleinere stap dat ik had kunnen denken.
Julia in Beas de Granada (Granada, Andalusië)
Julia woont sinds alweer 2018 in Beas de Granada in de provincie Granada (Andalusië) waar 980 inwoners zijn. Julia zegt dit over de voordelen: Schone lucht en natuur om je heen.
Maar ze heeft ook een aantal nadelen die ze graag wil noemen: Jaloezie, bemoeizucht en xenofobie van dorpsbewoners. Ze hebben er veel aan gedaan om te dwarsbomen. Ook hier veel vuilnis, crossmotoren in natuurgebied en de jacht. Ieder weekend een doodsbange hond terwijl de schoten vlak naast onze grond klinken en je overal kogelhulzen vindt.
Julia heeft ook nog enkele tips voor andere lezers: Laat je heel goed informeren en ga liefst eerst iets huren op de gewenste plek. Zo krijg je een beeld van de sfeer, de gastvrijheid en openheid van de bevolking. De gewoonten en de geluiden. Maar ook, laat je goed voorlichten over wat wel en niet toegestaan is bij wet en regelgeving.
Cecile in Letur (Albacete, Castilla-La Mancha)
Cecile woont al sinds 2010 in het dorp Letur in de provincie Albacete (Castilla-La Mancha) waar samen met haar nog 892 andere inwoners wonen. Cecile heeft een toeristische accommodatie genaamd Girasol Eco Encuentros (WEBSITE)
Cecile noemt dit als voordelen van het wonen in een dorp met minder dan 1.000 inwoners: Dorpen zijn over algemeen kleine hechte gemeenschappen. Iedereen kent elkaar. Meer betrokkenheid en solidariteit, wat je ook nu vooral ziet tijdens deze Corona-crisis. Het leefklimaat is geweldig, schone lucht, midden in de natuur, rust. Bergen, bossen, rivieren, wandelroutes (we zijn lid van lokale wandelclub), alles om de hoek. Veel woonruimte (tuin, moestuin). Onder de huidige omstandigheden wordt dit alles nu extra gewaardeerd.
Toegang tot lokale producten of zelf deze verbouwen. We maken deel uit van een Grupo Consumo die grotendeels lokale, biologische, natuurlijke, gezonde en eerlijke producten verkoopt/verruilt. Wonen in een dorp is een hele beleving door vele tradities (veelal mooie zoals de Cortesía tijdens Semana Santa maar ook de mindere, ben geen fan van stierenrennen noch jachtactiviteiten), oude ambachten (schaaps/geitenherders, esparto weven, kantklossen, esparto weven, olijfzeep maken) en oude interessante bouwtechnieken (traditionele Tapia-bouw van aangestampte aarde).
Voor kinderen is een dorp een veilige en gezonde omgeving. Onze kinderen kunnen zelfstandig overal heen, school, vrienden, balletje trappen, wandelen. Geeft minder zorg voor ouders. Aanvankelijk woonden we in een nabijgelegen gehucht (40 inwoners) en moesten we de kinderen zelf overal heen brengen. Sinds we in het dorp Letur wonen kunnen ze zelf naar school of naar de schoolbus, vrienden sporten.
Heel veilig in ons dorp en nauwelijks criminaliteit. Heb al meerdere malen vergeten auto op slot te doen. Auto staat er nog steeds, met inboedel. In ons geval wonen we ook in een dorp met grote historische waarde. Letur. Dat brengt ook veel toeristen hierheen. Vooral weekenden, vakanties en in augustus als er dorpsfeesten zijn. Dat is deels tevens een nadeel doordat dit kleine dorp in de zomer enkele weken overladen vol is en de bevolking tijdelijk vervijfvoudigd is.
Cecile heeft echter ook enkele nadelen die ze kenbaar wil maken: Veel gebruik van de auto om kinderen naar school te brengen (middelbare school in ander dorp, aanvankelijk geen busdienst waar we woonden, later wel), boodschappen doen, bezoek bij vrienden in omgeving. Dat is een omschakeling als je in Nederland gewend bent de fiets te pakken. Fietsen in ons dorp (erg heuvelachtig) is bijna niet te doen. Daarom wordt fietsen hier ook alleen als sport gezien en niet als vervoersmiddel. In vele Spaanse steden kun je wel steeds meer gebruik maken van een fiets. Er zijn steeds meer voorzieningen.
In ons dorp zijn enkele supermarkten die een behoorlijk assortiment producten hebben maar voor speciale dingen, kleding en andere zaken moet je naar grotere dorpen/stadjes in de buurt. In ons geval minimaal 1 uur rijden. (Efficiënt) inkopen doen wordt dan wel een hele onderneming. Kleine dorpen hebben vaak wel een basisschool maar geen vervolgonderwijs. Ook in ons geval. Er zijn wel schoolbussen naar het Instituto/ESO (15 km) en Bachillerato (30 km). Voor kinderen wel moeilijk om vrienden te maken in andere dorpen want afspreken buiten schooltijd is ingewikkeld.
Weinig sportfaciliteiten, sportclubs en culturele activiteiten. Dat kan een probleem zijn als je (kleine) kinderen hebt. Onze kinderen voetbalden in Nederland maar dat was een stuk moeilijker in Spanje. Eerste jaar waren er 2 teams in ons dorp voor onze 2 jongste kinderen (basisschool). De oudste moest echter naar een buurdorp om te kunnen voetballen. Door een tekort aan kinderen konden er sommige jaren geen teams gevormd worden in ons dorp. Doordat dorpen ver van elkaar liggen en er weinig teams in de buurt waren, moesten er voor sommige voetbalcompetities uren gereisd worden voor een uitwedstrijd. Wel is sportvervoer goed geregeld. Voor de sporters waren altijd bussen georganiseerd.
Verder heeft Cecila ook nog enkele tips voor andere lezers: We zijn inmiddels 10 jaar in Spanje. Een hele bewogen tijd en grote ommezwaai qua werk en wonen. Onze 3 kinderen zijn inmiddels volwassen en studeren allemaal in Nederland. Toch voelen ze zich meer Spanjaard dan Nederlander. In de vakantie naar Letur komen is thuiskomen.
Emigreren met kinderen is een uitdaging, zeker naar het platteland. We hebben het geluk gehad dat onze kinderen zich geweldig hebben aangepast aan Spanje en aan het leven in een dorp. Voor hetzelfde geldt lukte dat niet en waren ze doodongelukkig geworden. Het heeft hen denk ik een half jaar gekost om taal en gewoontes eigen te maken (wij spraken al Spaans, dat schilt). Misschien was het voor hen ook gemakkelijker omdat ze vaker verhuisd zijn: ze zijn opgegroeid zijn in Nicaragua (waar we toen werkten en woonden), hebben daarna 6 jaar in Nederland gewoond en zijn vervolgens naar Spanje geëmigreerd.
Ook voor volwassenen moet je kunnen aarden in een dorp. Het dorpsleven is gemoedelijk en minder dynamisch dan een stad. Je moet houden van én deze landelijke omgeving kunnen waarderen. Het gebrek aan culturele activiteiten kan een gemis zijn maar wat ons betreft, we genieten van deze omgeving en van wandelen in de natuur.
Ik denk wel dat je bewust moet zijn of je zelf en vooral ook of je kinderen kunnen aarden in een dorp op het platteland. Als je wil verhuizen naar een dorp bezoek het op verschillende momenten van het jaar. In de zomer tijdens vakanties en dorpsfeesten zijn dorpen bruisend en levendig. En altijd zonnig. In de rest van het jaar kan het echt stil en rustig en misschien zelfs voor sommige saai zijn. Daar moet je wel tegen kunnen. En qua klimaat, op het platteland (althans waar wij wonen) hebben we hete zomers (bij ons 40 graden) maar hebben we ook koude winters net als (of soms kouder dan) in Nederland. Het gebeurd niet ieder jaar maar twee weken geleden hadden we 30 cm sneeuw en een temperatuur van -7 graden.
Stef in Pola de Allande (Asturië)
Stef woont sinds december 2019 in het dorp Pola de Allande in Asturië waar 630 inwoners te vinden zijn. Stef runt een herberg genaamd Hostal/Albergue Polagrino
Stef noemt dit als voordelen: Je bent altijd meteen in de natuur, mooi uitzicht uit de ramen, het is er superveilig, mensen kennen je, zijn aardig en hebben tijd, snellere sociale integratie, authentieke plek met echt karakter en identiteit, 400 inwoners, maar alles wat je doorgaans nodig heb op niet meer dan 2-3 minuten wandelen: supermarktjes, ferreterias, kappers, gezondheidscentrum, boekwinkel, bibliotheek, school, 7 cafe restaurants, en zelfs een zwembad.
Stef wil ook enkele nadelen opnoemen: geen restaurants met andere keuken in de regio, als je tramites in de stad moet doen, ben je lang onderweg, theater, musea en Cultuur met de hoofdletter niet om de hoek, vliegveld ver weg, voor bezoekers en als je zelf weg wilt. Er is vaak niet zo heel veel te doen.
Verder wil Stef nog enkele tips delen: Wat vind je belangrijk op je woonplek? voor mij overwegen de voordelen. Maar het is ook niet voor eeuwig. Zorg dat je huis op het platteland verkoopbaar is, dan kun je er weg als je er een keer genoeg van krijgt.
Georges in Cerrogordo (Almería, Andalusië)
Georges woont sinds 2012 in het dorp Cerrogordo in de provincie Almerñia (Andalusië) waar naast hem slechts 142 andere inwoners wonen. Georges is kort en krachtig met zijn antwoorden maar hij meldt het volgende.
Voordelen zijn volgens hem: Je kent iedereen hier +/- 30 mensen in het dorp rustig 50 jaar terug in de tijd. Nadelen zijn echter: altijd een auto nodig. En Georges deelt nog een tip of eigenlijk meer zijn mening: veel rust gezonde lucht.
María in Las Grajeras de San Vicente (Jaén, Andalusië)
María woont al 15 jaar in het dorp Las Grajeras de San Vicente gelegen in de provincie Jaén (Andalusië) waar 350 inwoners zijn. Ze noemt dit als de voordelen: Rust, geen geluidoverlast, schone lucht, prachtige natuur en uitzichten – veel grond voor moes en siertuin. Hier in het binnenland hele lage luchtvochtigheid.
Maar María noemt het volgende als nadelen: Veel mensen hier kunnen in de winter niet douchen. De waterleidingen zitten aan de buitenkant van de buitenmuren, en het warm water is al koud voordat het de kraan uit komt. Voor alles moet je de auto starten. Spreek je geen Spaans, dan wordt het leven hier heel moeilijk. Niemand spreekt Engels. Voor mij geen nadeel, maar voor sommige thuiswerkers misschien wel, is dat het internet niet super snel is.
Verder heeft María nog enkele tips voor andere lezers: Wees bereid om Spaans te leren als je in de campo gaat wonen. De Spanjaarden waarderen het zeer als je wat Spaans spreekt.
Mirte in Sesué (Huesca, Aragón)
Mirte woont sinds 2018 in het dorp Sesué in de provincie Huesca (Aragón) waar 122 inwoners zijn te vinden. Dit zijn volgens Mirte de voordelen van het wonen in een klein dorp: Het is net een feel good movie: de buurvrouw komt koekjes brengen, in het gemeentehuis zit een bar en iedereen geeft de katten te eten. Het is gezellig op z’n tijd, maar je kan (als je wil) jezelf ook afzonderen. Tijdens de pandemie zijn de meeste dagen hetzelfde als ervoor: alles online doen was al een gewoonte, weinig mensen zien ook. Een ander pluspunt: als je bezoek krijgt uit Nederland dan is dat minimaal voor een week want het is ver en bijzonder. Mensen komen echt bij je tot rust. En ze komen ook echt voor jou.
Maar volgens Mirte zijn er ook enkele nadelen: Weinig variatie. Als je de omgeving even wil inruilen voor iets anders, dan moet je al snel een uur of langer in de auto zitten. En als je afgelegen woont, dan moet je het echt doen met wat er is. Je moet jezelf aanpassen en even wennen.
Dit zijn diverse tips van Mirte: In de bergen zijn veel kleine dorpjes, maar er is heel veel te doen als je van de natuur houdt: van outdoor sporten tot vogels spotten en van zwemmen in een beekje tot zonnen op de top van een berg.
Dirk in El Berro (Murcia)
Dirk Johan woont sinds november 2003 in het dorp El Berro gelegen in de Sierra Espuña in de regio Murcia. In El Berro wonen 156 inwoners volgens het INE. Dirk noemt als voordelen: Ruimte en vrijheid. Een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar helpt indien nodig, zonder dat het beklemmend voelt.
Maar Dirk wil ook enkele nadelen noemen: Werkgelegenheid kan een probleem zijn. In ieder geval moet je er rekening mee houden dat je vrij veel tijd kwijt bent aan woon werk verkeer. Verder heeft Dirk enkele een tip voor de lezers: Leer de taal!
Fabienne in Galilea (Mallorca, Balearen)
Fabienne woont sinds 2018 in Galilea Puigpunyent in de Sierra Tramuntana op het eiland Mallorca (Balearen) samen met 316 andere inwoners. In het kort haar voordelen: stilte en rust, de tijd vergeten. Nadelen zijn volgens Fabienne: horeca, supermarkten, apotheek en ziekenhuis op afstand. Als tip geeft Fabienne: huis huren en niet kopen.
Peter jan en Monica in Alajar (Huelva, Andalusië)
Peter Jan en Monica wonen alweer sinds 1998 in het dorp Alajar in de provincie Huelva (Andalusië) waar 759 inwoners zijn te vinden. Peter Jan en Monica hebben de Casa Rural Molino Río Alájar, een landgoed met zes vakantiehuizen. Bezoek de website HIER.
Als voordeel geven zij op: We kennen alle personen die in Alajar wonen en wanneer je hulp nodig hebt, staan ze allemaal voor je klaar. Zelf zeggen ze dat geen nadelen hebben om te melden. Maar als tip geeft het stel: Wees bescheiden, vriendelijk en hulpvaardig
Johan in Arens de Lledó (Teruel, Aragón)
Johan woont sinds 2008 in Arens de Lledó in de provincie Teruel (Aragón) waar naast hem nog eens 205 andere inwoners zijn. Als voordelen noemt Johan: de ruimte ;we hebben 6.8 hect tot onze beschikking wonen 2,5 km buiten dorp; dorp heeft rond de 200 inwoners die we allen kennen .rust altijd; schoon; leert veel sneller de taal; natuur.
Als nadelen noemt Johan het volgende: voor bijna alles heb je vervoer nodig :grote supermarkt 45 KM; ziekenhuis hetzelfde; we waren deze winter 3 dagen ingesneeuwd; maar de voordelen winnen ruim
Johan heeft ook nog enkele tips voor de lezers: de kosten van een finca lijken goedkoper dan ze zijn; echt altijd stroom is heel duur; water is voor velen een probleem; in het binnenland heerst landklimaat dat is een stuk duurder bouwen dan aan de kust; vergunningen kosten tijd, veel tijd, zij die denken dat het zonder kan zijn nooit lang hier; de bijkomende kosten zijn echt heel veel hoger zoals een waterput niet naast het huis met 100 meter leiding; stroomleiding, bij ons ligt in totaal 1 km aan koperdraad; gereedschap voor tuin bos; goedkoop blijkt heel snel duurkoop.
Alisha in Collanzo (Asturië)
Alisha woont al lang (geen jaar genoemd) in Collanza in Asturië waar 29 inwoners zijn. Alisha heeft het geluk dat haar moeder uit dit dorp komt en de familie daar een huis heeft. Haar voordelen: Het is er super rustig. Frisse lucht. We wonen in de bergen dus gratis sportschool.
Nadelen voor Alisha zijn: Als het OV wegvalt heb je niks. Ik vind de boodschappen er erg duur. Ik heb soms het idee dat ik daar in de middeleeuwen zit. Je kunt je er erg vervelen.
Als tip zegt Alisha dat iedereen eens naar het mooie en groene Asturië moet komen en zeker eens het Hostel Xabú moeten bezoeken (WEBSITE).
Rutten in Gea y Truyols (Murcia)
Rutten woont sinds 2015 in het dorp Gea y Truyols in Murcia waar 1.184 inwoners zijn te vinden. Rutten noemt als voordelen: Heel rustig en privecy op ieder afgesloten domein. Afgelegen urbanisatie van een 300 tal huizen maar vallen wel onder Gea Y Truyols, Niet ver van Murcia stad circa 20 Km en circa 25 km van zee en strand. En dicht bij autosnelweg minder dan 1 km. RM-19
Er zijn volgens Rutten ook nadelen: Te ver van winkels en restaurants, enz. Kleine Spar winkel op 5 km, kleine supermarkt Mercadona 10 km, Lidl of Aldi of Mercadona of consum pas op circa 20/25 km. apotheek en Bank kan op 10 km. Steeds auto nodig.
Rutten heeft ook enkele tips voor andere lezers: Het is rustig wonen maar wel ver verwijderd van noodzakelijke voorzieningen, dus zeker één en twee ritten van circa 25 km enkel voor levensonderhoud naar supermarkt per week, dus best levensmiddelen, groenten, fruit en vlees inslaan voor één week.
Mgoos in Laspaúles (Huesca, Aragón)
Mgoos woont sinds oktober 2019 in het dorp Laspaúles waar 205 inwoners zijn te vinden. Mgoos is kort in zijn/haar antwoorden maar de voordelen zijn: Gemoedelijke sfeer, schone lucht, mooie natuur, hulp is altijd dichtbij. Als nadelen worden genoemd: Ziekenhuis op 1,5 uur rijden.
Jeanine in El Tollé (Murcia)
Jeanine woont sinds 2019 in El Tollé in de autonome regio Murcia samen met 62 andere inwoners. Jeanine heeft de website Cueva Atalaya waar ze Spaanse producten en cadeaupakketten aanbiedt. Zie de website cuevaatalaya.com.
Ze noemt als voordelen: Rust, stilte, ruimte, wandelen, prachtige omgeving (Rio Chicamo), bakker, levensmiddelen aan huis, goedkoop wonen, vriendelijke buurtbewoners. Ze noemt verder geen nadelen maar heeft wel enkele tips: De lokale bewoners weten welke huizen en te koop of te huur zijn. Ze staan vaak niet op Idealists of vergelijkbare pagina’s
Ali in Sedella (Málaga, Andalusië)
Ali woont al sinds 1996 in het dorp Sedella in de provincie Málaga samen met 567 andere inwoners. Ali is kort met antwoorden maar dit wordt als voordeel genoemd: Iedereen kent iedereen. Als nadeel noemt Ali: Ver weg van alle evenementen. Ali geeft als tip: Goed Spaans leren, hoewel het dialect altijd moeilijk blijft.
Petra in Las Negras (Almería, Andalusië)
Petra woont sinds 2005 in Las Negras, Nijar in de provincie Almería (Andalusië) samen met 362 inwoners. Petra biedt 3 vakantiehuisjes aan via de website Casa Las Negras of casalasnegras.com.
Als voordeel noemt Petra: Sociale betrokkenheid, men staat altijd voor elkaar klaar. Men is oprecht bezorgd wanneer men iemand al een tijdje niet gezien heeft. Veel aandacht voor de oudere inwoners. Indien je er voor open staat en Spaans spreekt of wilt leren spreken een makkelijke integratie.
Als nadeel noemt Petra: Misschien ook dezelfde sociale betrokkenheid, men weet graag alles van iedereen, dus vaak roddels, ook geboren uit verveling.
Petra deelt ook enkele tips: Het is een absolute aanrader Nederland achter te laten en te kiezen voor kwaliteit van leven. Natuurlijk is het leven in Spanje niet perfect maar de Spanjaarden hechten wel meer waarde aan de dingen die er echt toe doen. Het leven kan kort zijn dus geniet er van, geniet vooral van het kleine. En wat wil je nog meer, iedere dag wakker worden, een kop koffie nemen met uitzicht op zee en het geluid van vogel of krekels. Genieten van de zonsopkomst , een wijntje op cava op een terras, ok, nu op eigen terras tijdens de lockdown! En zo kan ik nog uren door gaan.
Han in Yegen (Granada, Andalusië)
Han woont sinds juli 2015 in het dorp Yegen in de provincie Granada (Andalusië) waar 396 inwoners staan geregistreerd. Han noemt als voordelen: De schone lucht – de prachtige natuur- de vriendelijke mensen die tijd voor een ander hebben- hulpvaardigheid- de lage kosten van het wonen en en levensonderhoud. De rust. Het klimaat.
Han noemt ook enkele nadelen: Aangezien ik op het openbaar vervoer ben aangewezen om te reizen moet je goed plannen . ( normaal 2x per dag een bus richting oost en west, nu 1x per dag. Als je ernstige problemen met de gezondheid hebt, ben je heel ver van een ziekenhuis af. Je bent vaak met dezelfde mensen in contact. Het dialect is zelfs na 5 jaar moeilijk te verstaan. ( Bijna niemand spreekt een andere taal).
Verder wil Han enkele tips delen: Vergeet de manier van leven in België/ Nederland en geniet van de Spaanse levenswijze. Pas je aan aan de Spanjaarden. En natuurlijk: leer zo snel mogelijk Spaans.
Manuel in Ayodar (Castellón, Valencia regio)
Manuel woont sinds 2020 in Ayudar in de provincie castellón (Valencia regio) waar in totaal 153 mensen wonen. Manuel is kort in zijn antwoorden maar noemt als voordelen: De rust, de natuur, de mensen, sociale contacten. het leren van de taal, de huurprijzen. Als nadeel worden genoemd: het vervoer, het internet, winkels. De tips van Manuel zijn: het is belangrijk de taal te spreken of te leren.
Andere lezers in grote dorpen/steden
Er waren ook nog andere lezers die hun mening hebben gegeven maar in een dorp wonen wat niet geclassificeerd kan worden als een klein dorp. Toch hartstikke bedankt voor het geven van jullie mening en het meedoen met onze enquête.
Dat is bv. het geval met Rob die sinds 2016 in Altea (Alicante) woont maar daar wonen 22.558 personen (niet echt een klein dorp). Jef woont sinds 2016 in Mutxamel (Alicante) maar ook daar woont hij samen met 25.645 andere inwoners.
Wietske deed ook maar zij woont in het dorp Biar (Alicante) waar 3.655 inwoners te vinden zijn, ook niet een klein dorp. Johannes woont in Competa (Málaga) maar daar wonen naast hem nog eens 3.967 andere inwoners.
Elisabeth woont sinds 1989 in Chilches/Xilxes (Castellón) maar daar wonen in totaal 2.714 inwoners. Joël woont sinds 2004 in Güéjar Sierra (Granada) maar daar wonen 2.857 andere inwoners.
Ger woont sinds 2015 in Arenas (Málaga) maar daar wonen 1.177 inwoners (en hij heeft erg kort antwoord gegeven. Voordelen: rust en nadelen: weinig winkels). Jan woont sinds 2012 in Mogán op Gran Canaria (Canarische Eilanden) maar dat doet hij samen met 20.487 andere inwoners.
Nathalie woont sinds 2013 in Cabrils (Barcelona) maar daar wonen in totaal 7.432 inwoners. Catelijne woont sinds 2006 in Villanueva de la Concepción (Málaga) maar daar wonen 3.288 inwoners.
Pax woont sinds 2019 in Hondón de las Nieves (Alicante) maar daar wonen 2.606 inwoners. Richard woont sinds 2018 in La Viñuela (Málaga) samen met 2.055 andere inwoners.
Wim woont sinds mei 2020 (dus middenin de corona-crisis) in Finestrat (ALicante) maar daar wonen 7.103 inwoners. Jean Paul woont sinds 2010 in het mooie Jimena de la Frontera (Cádiz) maar daar wonen 6.707 inwoners.
Anne woont sinds 2019 in Benissa (Alicante) maar daar wonen 11.288 inwoners. Gerda en Frans wonen sinds 2013 in Cortes de Baza (Granada) maar daar wonen 1.844 mensen.
Gerti woont sinds 2018 in Pedralba (Valencia) maar daar wonen 2.814 inwoners. Mady woont sinds 2001 in Torrevieja (Alicante) maar daar wonen 84.667 inwoners, niet bepaald een klein dorp dus.