Waarom verhoogt de Belgische justitie het embargo op Spanje tot 80 miljoen euro?

Waarom verhoogt de Belgische justitie het embargo op Spanje tot 80 miljoen euro?
Beeld: via canva.com

Waarom verhoogt de Belgische justitie het embargo op Spanje tot 80 miljoen euro?

De Belgische justitie heeft het beslag op Spanje verhoogd tot 80 miljoen euro ten gunste van het Amerikaanse fonds Blasket Renewable Investments. Dit komt doordat er onbetaalde vergoedingen zijn voor hernieuwbare energie tijdens de vorige regering van Mariano Rajoy (PP). Deze situatie heeft geleid tot een complexe juridische en financiële strijd met grote gevolgen voor Spanje en internationale investeerders.

Dit conflict begon door bezuinigingen op groene energie onder Mariano Rajoy’s regering. Dit trof investeerders in Spanje en daarbuiten. Het beleid om de overheidsuitgaven te verminderen resulteerde in juridische acties van investeerders. Zij beweerden dat de verandering in het vergoedingssysteem hun investeringen minder winstgevend of zelfs verlieslatend had gemaakt, wat leidde tot arbitragezaken en rechtszaken tegen Spanje.

Dit Belgische gerechtelijk proces is slechts één van vele juridische gevechten die Spanje voert door dit beleid. Het illustreert hoe nationale beslissingen internationale gevolgen kunnen hebben, vooral in een geglobaliseerde economie met toenemende grensoverschrijdende investeringen.

Het beslagbedrag, vastgesteld door Belgische rechtbanken, is 83,7 miljoen euro. Daarvan is 79,98 miljoen euro voor betalingen aan Enaire, de Spaanse luchtverkeersleiding, voor diensten in juni vorig jaar. Dit bedrag is nu geblokkeerd vanwege juridische stappen.

Dit beslag blijft van kracht totdat de situatie is opgelost. Toekomstige betalingen aan Spanje kunnen ook geblokkeerd worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de Spaanse luchtvaart en economie als het lang duurt.

De juridische grondslag voor dit beslag is gebaseerd op een beslissing van de Belgische rechtbanken, specifiek de 17e kamer van het Hof van Beroep van België. Deze uitspraak, gedateerd 18 juni, gaf toestemming voor het beslag dat werd aangevraagd door Blasket Renewable Investments, een van de 26 bedrijven die getroffen zijn door de wanbetaling van Spanje.

De Belgische rechtbanken volgden hiermee het voorbeeld van Britse rechtbanken, die eerder al soortgelijke beslagen hadden toegestaan. Dit toont aan dat er een groeiende internationale consensus is onder rechtbanken over de geldigheid van de claims van investeerders tegen Spanje.

Het is belangrijk op te merken dat deze juridische acties plaatsvinden in het kader van de erkenning en tenuitvoerlegging van internationale arbitrage-uitspraken. De Belgische rechtbanken hebben effectief de geldigheid van deze arbitrage-uitspraken erkend en zijn bereid om handhavingsmaatregelen te nemen om de naleving ervan af te dwingen.

Ga naar de inhoud