Interactieve kaart brengt de interne migratie van Spanjaarden in beeld

Interactieve kaart brengt de interne migratie van Spanjaarden in beeld
Beeld: via canva.com

Interactieve kaart brengt de interne migratie van Spanjaarden in beeld

Ook binnen eigen land verhuizen de Spanjaarden veel. De krant El Confidencial pakt uit met een interactieve kaart. Je kunt er kijken waar de meeste inwoners van jouw gemeente vandaan komen of waarheen ze zelf het meest verhuizen. Een leuke tool voor iedereen die benieuwd is hoe de Spanjaarden in eigen land bewegen.

Vorig jaar verhuisde 2,6% van de Spaanse werknemers en 4% van de werklozen. In cijfers zijn dat zo een 531.100 werknemers en 138.600 werkloze mensen die hun stad of dorp inwisselden voor een andere optie. Meestal gaat het om jongeren die binnen eigen provincie verhuizen. Slechts een derde van alle Spaanse werknemers woont nog steeds in zijn of haar geboorteplaats.

De arbeidssituatie van de Spanjaard speelt dus een grote rol bij zijn of haar migratie. De meest voorkomende migratie is die richting Madrid of Barcelona, nog steeds de twee aantrekkelijkste polen van het land. En zowel Madrid als Barcelona hebben hun eigen invloedssfeer. De migratie richting Madrid komt voornamelijk vanuit Cantabrië en Castilla-La Mancha en nauwelijks vanuit Aragón of de Levant. Barcelona vormt bijna het negatief van de migratie richting Madrid en neemt precies de andere gebieden voor haar rekening.

Ook de kleine steden boeten in ten opzichte van de grootste. Waar er vroeger veel beweging was richting de middelgrote steden, gaan de grootste nu met de pluimen lopen. Qua salaris is er nochtans weinig verschil. Het gaat hem vooral om de kansen die de grootstad biedt, zeker wat banen voor hoogopgeleide mensen betreft.

Andere bekende steden als Bilbao of Pamplona trekken dan weer voornamelijk mensen uit eigen provincies aan.

Over het algemeen blijft nabijheid belangrijk. Mensen kiezen vooral voor nieuwe steden en dorpen die dicht bij hun oorspronkelijke thuisbasis liggen. Sinds de pandemie is trouwens ook een hernieuwde beweging richting de kleine dorpen merkbaar. Steeds meer jongeren vanuit alle hoeken keren terug naar het platteland. Ook oudere mensen opteren vaak voor een pensioen in hun geboortedorp.

Wie benieuwd is waar de bevolking in zijn of haar favoriete Spaanse dorp vandaan komt, kan hier een kijkje nemen op de interactieve kaart.

Ga naar de inhoud