Miljoenen Spanjaarden kunnen vanwege energiearmoede hun woning niet koel houden in de zomer

Miljoenen Spanjaarden kunnen vanwege energiearmoede hun woning niet koel houden in de zomer
Beeld: via canva.com

Miljoenen Spanjaarden kunnen vanwege energiearmoede hun woning niet koel houden in de zomer

In Spanje hebben ongeveer 4,2 miljoen mensen last van energiearmoede, wat neerkomt op 43% van de bevolking die moeite heeft om hun huis in de zomer voldoende koel te houden. Deze cijfers zijn zorgwekkend en laten zien hoe ernstig de situatie is in het land waar het erg warm kan worden.

Het probleem wordt nog verergerd door de recente economische crises en de stijgende kosten van levensonderhoud. In 2023 liepen 12,7 miljoen mensen in Spanje het risico op armoede en/of sociale uitsluiting, wat een percentage is van 26,5% van de totale bevolking.

Energiearmoede treft niet alle groepen in de samenleving gelijk. Ouderen, mensen met een beperking en kinderen zijn vaak extra kwetsbaar. In Spanje leven bijvoorbeeld 2,3 miljoen kinderen en jongeren in armoede of lopen het risico daarop.

Energiearmoede heeft gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van mensen. In de winter kunnen mensen die hun huis niet voldoende kunnen verwarmen, last krijgen van luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten en een verminderde weerstand. In de zomer kan oververhitting leiden tot uitdroging, hittestress en zelfs sterfte onder kwetsbare groepen.

Naast fysieke gezondheidsrisico’s heeft energiearmoede ook impact op de mentale gezondheid. Stress door financiële problemen, schaamte en sociale isolatie kunnen leiden tot depressie en angststoornissen.

De energietoeslag is belangrijk tegen energiearmoede, maar bereikt niet genoeg mensen. In 2023 ontving 22% van de arme huishoudens de toeslag, een stijging van 17% in 2021. Toch maakt 78% geen gebruik van de energietoeslag.

Ga naar de inhoud