Nederlander zonder vaarbewijs crasht boot op de rotsen bij Alicante

Nederlander zonder vaarbewijs crasht boot op de rotsen bij Alicante
Beeld: via canva.com

Nederlander zonder vaarbewijs crasht boot op de rotsen bij Alicante

Op 13 juli 2024 vond er een incident plaats voor de kust van Alicante, waarbij een boot met zeven opvarenden van verschillende nationaliteiten bijna vastliep op de rotsen in de buurt van het bekende Postiguet-strand. Gelukkig liep dit voorval zonder persoonlijk letsel af. Later bleek dat de Nederlandse man die de boot bestuurde geen vaarbewijs heeft.

In de vroege uren van die bewuste julidag kreeg de Guardia Civil een vreemde melding binnen. Een boot was tegen de rotsen aan het botsen in de wateren van het Postiguet-strand in Alicante. Het strand, dat zich uitstrekt over een lengte van 700 meter, was op dat moment nog rustig, maar de situatie op zee was verre van kalm.

Bij aankomst bevestigden de agenten de ernst van de situatie. De boot, die onder Engelse vlag voer, was daadwerkelijk stuurloos en botste herhaaldelijk tegen de rotsen. De Zeven opvarenden aan boord verkeerden in direct gevaar, met het risico elk moment overboord te kunnen slaan of ernstig gewond te raken door de herhaalde botsingen.

Na de succesvolle reddingsoperatie kwam al snel aan het licht dat de situatie complexer was dan aanvankelijk gedacht. De kapitein van de gestrande boot, een 35-jarige Nederlandse man, bleek niet in het bezit te zijn van de vereiste documenten om het vaartuig te besturen. Dit gebrek aan de juiste papieren was niet alleen een overtreding van de maritieme wetgeving, maar ook een ernstige bedreiging voor de veiligheid van alle opvarenden.

De Guardia Civil ontdekte dat de Nederlander geen geldig vaarbewijs had. Dit document is essentieel in de maritieme wereld, vergelijkbaar met een rijbewijs op de weg. Het bewijst dat de houder de nodige kennis en vaardigheden heeft om veilig een boot te besturen, vooral in potentieel gevaarlijke wateren zoals die voor de kust van Alicante.

Het was ook zorgwekkend dat de Nederlandse kapitein geen geldige verzekeringsdocumenten voor de boot kon tonen. Verzekering is verplicht en belangrijk voor veiligheid op zee. Dit bracht kapitein en passagiers in financiële en juridische risico’s.

Geen geldig vaarbewijs en geen verzekering wijst op ernstige nalatigheid en onverantwoordelijkheid. Hoe kwam de Nederlandse man in deze situatie terecht en waarom besloot hij zonder juiste papieren te varen?

De Guardia Civil zag zich genoodzaakt actie te ondernemen. Ze stelden een voorstel op om de Nederlandse man te beboeten voor zijn onverantwoordelijke gedrag. Deze sancties dienen niet alleen als straf, maar ook als afschrikking voor anderen die mogelijk overwegen soortgelijke risico’s te nemen.

Ga naar de inhoud