Tenerife gebruikt militairen in de ‘oorlog’ tegen pyromanen

Tenerife gebruikt militairen in de 'oorlog' tegen pyromanen
Beeld: @MCANA_ET / X

Tenerife gebruikt militairen in de ‘oorlog’ tegen pyromanen

Het eilandbestuur van Tenerife heeft besloten om militairen in te zetten in de strijd tegen pyromanen. Deze samenwerking tussen militairen en bosbrigades op het Spaanse eiland markeert een nieuwe fase in de aanpak van bosbranden. Operatie ‘Centinela’ is bedoeld om te voorkomen dat pyromanen branden kunnen stichten, zoals die in 2023 waarbij 15.000 hectare natuur verwoest werd.

Operatie ‘Centinela’ is een ambitieus initiatief dat de krachten bundelt van militair personeel en lokale bosbrigades. Deze gezamenlijke inspanning is gericht op het voorkomen en snel detecteren van bosbranden op Tenerife. De operatie omvat een reeks gecoördineerde activiteiten die 24 uur per dag, 7 dagen per week worden uitgevoerd.

Het hart van de operatie bestaat uit 10 dagelijkse grondpatrouilles die strategisch over het eiland zijn verspreid. Deze patrouilles worden bemand door getrainde militairen die samenwerken met lokale boswachters en brandweerlieden. Gedurende de campagne, die loopt van 1 juli tot 30 september, zullen er in totaal 920 patrouilles worden uitgevoerd.

De operatie is enorm, met meer dan 600 manschappen van de Bosbrigade, Brandweer van Tenerife en Canarische Brigade XVI. Diverse expertise en vaardigheden zijn cruciaal voor brandpreventie en -bestrijding.

De primaire taak van de militairen in deze operatie is waakzaamheid. Ze patrouilleren over wegen en bospaden, maar ondernemen ook voettochten door moeilijk bereikbare gebieden. Uitgerust met kaarten en verrekijkers, fungeren ze als de ogen en oren van de brandpreventie-inspanningen op het eiland.

Een cruciaal aspect van hun missie is het vroegtijdig detecteren van mogelijke brandhaarden of verdachte activiteiten. Bij het waarnemen van dergelijke situaties is hun opdracht duidelijk: onmiddellijk de bevoegde autoriteiten waarschuwen. Deze snelle responstijd kan het verschil betekenen tussen een klein, beheersbaar incident en een grootschalige catastrofe.

Ga naar de inhoud