Bij meerdere dorpen aan de Costa Blanca komt zout water uit de kraan

Bij meerdere dorpen aan de Costa Blanca komt zout water uit de kraan
Beeld: via canva.com

Bij meerdere dorpen aan de Costa Blanca komt zout water uit de kraan

Verschillende plekken aan de Costa Blanca kampen momenteel met een grote crisis. De aanhoudende droogte in de regio heeft geleid tot een flinke verslechtering van de waterkwaliteit, waardoor sommige gemeenten genoodzaakt zijn om flessenwater te verstrekken.

In de afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor de gemeenten Teulada-Moraira en El Poble Nou de Benitatxell. Daar hebben de autoriteiten flessenwater moeten uitdelen, omdat er een probleem met drinkwater is ontstaan. Dit komt door de lange periode van droogte die de regio al een tijdlang teistert. De combinatie van weinig neerslag en de toename van zout in het grondwater heeft ervoor gezorgd dat het leidingwater in deze gebieden niet meer veilig is om te drinken of om te koken.

De recente droogte in de Costa Blanca heeft zijn gevolgen gehad. In de afgelopen twee jaar is de neerslag flink afgenomen, wat heeft geleid tot problemen met de watervoorziening. De waterkwaliteit in de regio is daardoor behoorlijk verslechterd, vooral door het toegenomen zoutgehalte in het water.

Zoutvervuiling ontstaat vooral door de binnendringing van zeewater in aquifiers, vaak door een tekort aan zoetwater. Dit toont de kwetsbaarheid van waterbronnen aan en benadrukt de urgentie van het probleem. Een te hoog zoutgehalte kan ernstige gezondheidsrisico’s voor inwoners en bezoekers met zich meebrengen.

In juni was de situatie echt zorgwekkend. De put van Senija, die cruciaal is voor het drinkwater in de regio, toonde een verontrustende hoeveelheid zout aan. De zoutconcentratie van 10 keer boven de normale waarde is een duidelijke indicator van de ernst van de droogte en de falende waterinfrastructuur.

Ga naar de inhoud