Zijn de Duitse ‘minijobs’ een oplossing voor gepensioneerden in Spanje?

Zijn de Duitse ‘minijobs’ een oplossing voor gepensioneerden in Spanje?
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Een van de meest solide economieën in de eurozone is die van Duitsland. Toch worden Duitse gepensioneerden geconfronteerd met precaire pensioenen, waardoor ze na hun 67e nog steeds moeten werken om rond te komen. Dit is een situatie die een aanzienlijk aantal gepensioneerden treft.

In Duitsland is het gemiddelde pensioen na een arbeidsleven van 45 jaar 1.543 euro. Gepensioneerden ontvangen gemiddeld 52% van hun laatste loon. Dit is een lager percentage dan in Spanje, waar gepensioneerden gemiddeld 80% van hun laatste loon ontvangen. Deze situatie wordt als precair beschouwd, omdat het moeilijk kan zijn om rond te komen met een laag pensioen.

In Duitsland zijn er steeds meer gepensioneerden die na hun 67e nog steeds aan het werk zijn. Dit jaar zijn er 56.105 meer gepensioneerden die aan het werk zijn dan vorig jaar. Van dit aantal hebben 800.000 mensen een ‘minijob’, een baan met een laag uurloon. De overige 250.000 gepensioneerden werken in een reguliere baan en zijn onderworpen aan de Duitse sociale zekerheidspremies.

Minijobs zijn een soort bijbaantje voor studenten en gepensioneerden. Ze zijn onderworpen aan belastingen en je mag er niet meer dan 520 euro per maand mee verdienen. Je kunt een ‘minijob’ ook maar voor een korte periode doen, bijvoorbeeld een paar weken of maanden.

Minijobs-werknemers hoeven geen sociale zekerheidspremies te betalen. Dit betekent dat ze geen werkloosheidsverzekering, langdurige zorgverzekering of pensioenverzekering hoeven te betalen. Als je wilt, kun je wel vrijgesteld worden van de pensioenverzekering. Daarvoor moet je je werkgever vragen om ontheffing. Als je niet vrijgesteld wordt, wordt een deel van je loon afgetrokken voor de pensioenverzekering.

Minijobs in Spanje

In Spanje zijn ‘minijobs’ (in het Spaans: ‘miniempleos’) niet gereguleerd door de wet. Er zijn geen wetten die gelden voor werkgevers of werknemers, en er is geen toezicht op bedrijven die ‘minijobs’ aanbieden. Daarom zijn ‘minijobs’ in feite deeltijdcontracten of projectcontracten. Projectcontracten zijn nog steeds relatief zeldzaam in Spanje, maar ze zijn mogelijk degenen die het meest profiteren van dit systeem.

In Spanje is dit type werk al langer bekend. Het wordt al jarenlang voornamelijk door vrouwen en studenten uitgevoerd, in functies zoals schoonmaken, verzorgen, oppassen, bezorgen en afwassen. Deze banen werden vaak gebruikt als aanvulling op een hoofdinkomen of, in het geval van studenten, om wat geld te verdienen.