LÉON – Drie historici hebben een ondergrondse goudmijn uit de Romeinse tijd ontdekt in Las Ferreiruscas (León). De plaats is onderdeel van een groter gebied dat Las Médulas heet. Dit gebied staat al bekend om de aanwezigheid van goudmijnen en het is ook al 25 jaar werelderfgoed. Er is een ruimte van dertig vierkante meter en er zijn drie gangen aan de rechterkant. De mijn was tot nu toe nog niet ontdekt door de grote hoeveelheid vegetatie die hem aan het zicht ontneemt.
Toen de vondst eenmaal gedaan was, werd een overzicht gemaakt van de zone. Daarna wordt de informatie overgebracht aan de Algemene Directie Erfgoed om te kijken of het deel kan worden van het archeologisch erfgoed in Las Médulas. Men wist blijkbaar al van het bestaan van de mijn af sinds 1980, maar niemand kon hem vinden. De burgemeester vertelt met trots dat hij blij is dat het onderzoek niet stil is komen te liggen en dat het nu zijn vruchten afwerpt.
De wethouder vertelt dat een bewoner van het gebied had laten weten dat er holtes in de grond zaten in het gebied. De regio Bierzo, waar Las Médulas deel van uitmaakt, is één van de opvallendste regio’s van León, omdat deze beschouwd wordt als de grootste open mijnbouw exploitatie van het hele Romeinse imperium. Door de vondst wordt steeds meer duidelijk hoe het Romeinse Rijk functioneerde in het noordwesten van het Iberisch schiereiland. Zo leren we dat er zelfs sprake was van een heuse goudkoorts. Daarnaast is Las Médulas ook een natuurmonument sinds 2002.