Spanje start proef met vierdaagse werkweek

Spanje start proef met vierdaagse werkweek
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – We hebben er al vaker over geschreven en regelmatig wordt er over een mogelijke vierdaagse werkweek in de Spaanse pers geschreven. Nu heeft de parlementariër Iñigo Errejón van de Más País partij bevestigd dat de regering een proefperiode van drie jaar zal starten. Officieel heeft de regering er echter nog niets over gezegd. 

Deze week zouden er volgens Errejón nieuwe bijeenkomsten moeten plaatsvinden om de vierdaagse werkweek in ieder geval als proefperiode werkelijkheid te laten worden.  

De leider van de Más País partij zegt dat de regering 50 miljoen euro beschikbaar heeft om de kosten te betalen waardoor deze testfase geen onkosten heeft voor werkgevers en geen financieel effect voor de werknemers.

Volgens Errejón zal Spanje een proefperiode van tenminste drie jaar in diverse bedrijven starten om tijdens en daarna de mogelijke voordelen maar ook nadelen te evalueren. Daarna zal het debat kunnen beginnen over het wel of niet invoeren van een vierdaagse en werkweek in Spanje.

Más País heeft bij de laatste verkiezingen in het programma de vierdaagse werkweek opgenomen omdat dit goed zou zijn voor de economie, voor de werkgelegenheid en voor het milieu. 

Más País wil ook dat er meer aan thuiswerken wordt gedaan in Spanje en geeft aan dat de corona-pandemie ervoor gezorgd heeft dat veel werkgevers nu inzien dat het mogelijk is in bepaalde bedrijfssectoren en dat veel werknemers ook blij zijn met deze manier van werken.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook coalitiepartner Unidas-Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Eerder werd al gemeld dat er binnen de Spaanse coalitieregering inmiddels ook gesproken wordt over een vierdaagse en 32 urige werkweek in Spanje, dat werd al eens bevestigd door de vicepremier van Spanje en partijleider van Unidas-Podemos Pablo Iglesias.

Ook de minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz (Podemos) is een voorstander van een 32 urige werkweek en is van plan daar in het kader van een ‘sociaal dialoog’ met alle betrokken partijen over te praten. In de ogen van de minister zal een korte werkweek het genereren van werkgelegenheid bevorderen.

De PSOE-minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá heeft echter al eens gezegd dat er op dit moment geen ruimte is voor een vierdaagse en 32 urige werkweek. Spanje is volgens hem met de huidige productiviteits- en concurrentieniveaus niet het land om prioriteit te geven aan een kortere werkweek.