Spanje investeert 23 miljard euro in verbetering waterbeheer

Spanje investeert 23 miljard euro in verbetering waterbeheer
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Met het oog op de klimaatverandering investeert de Spaanse overheid 22,8 miljard euro in de modernisering van het waterbeheer. Deze ‘Planes Hidrológicos’ zullen gelden tot het jaar 2027 waarmee dit de grootste investering ooit in het Spaanse waterbeheer is.

De plannen zijn opgesteld om te reageren op de uitdagingen van de klimaatverandering en de steeds vaker terugkerende buitengewone fenomenen zoals droogte en overstromingen. Hierdoor kampt Spanje al jaren met gevolgen voor het milieu en de natuur. De afname van de inhoud van de Spaanse rivieren is sinds 1980 geschat op 12 procent en ook de waterkwaliteit laat te wensen over. Bovendien loopt Spanje binnen de Europese Unie achter op het gebied van afvalwaterzuivering.

Het doel van de plannen is om toegang tot water te garanderen voor de inwoners, biodiversiteit te beschermen en aanpassing aan de klimaatverandering te bevorderen. Er worden maatregelen genomen tegen verontreiniging en opkomende verontreinigers, zoals microplastics en antibiotica.

In totaal betreft het 6.500 maatregelen. De grootste uitgaven gaan naar sanitaire voorzieningen en zuiveringsinfrastructuur met 6,6 miljard euro, irrigatie-infrastructuur met 5 miljard euro en bevoorrading infrastructuren met 2,3 miljard euro. 2 miljard euro wordt geïnvesteerd in waterveiligheid en overstromingsrisicobeheer, 1,3 miljard euro in het herstellen en beheren van wateropslagplaatsen en nog eens 1,3 miljard euro in ontzilting en hergebruik van infrastructuren. Het resterende bedrag (4,2 miljard euro) zal onder andere gebruikt worden voor studies en onderzoek ter verbetering van het waterbeheer.

Niet genoeg

Ondanks de enorme investering bevestigt het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat de hydrologische plannen die door de regering zijn goedgekeurd om te voldoen aan de doelstellingen van het milieu- en waterbeleid dat Europa eist, belangrijke tekortkomingen bevatten. Deze hydrologische plannen houden de watervoorraden onder druk en garanderen niet genoeg water voor de natuur. Het ‘Fondo Mundial para la Naturaleza’ wijst er echter op dat deze plannen een groot aantal reservoirs elimineren die sociaal, economisch en ecologisch onhaalbaar zijn, en een aanzienlijke investering omvatten in de behandeling van stedelijk afvalwater en in het verbeteren van de rivier habitat en ecologische stromen van Spaanse rivieren.