MADRID – De Nederlandse minister-president Rutte is op woensdag 30 maart naar Madrid gekomen voor een bezoek aan premier Sánchez van Spanje, een audiëntie bij Koning Felipe VI en een toespraak bij de Fundación Carlos de Amberes. Bij het bezoek aan ‘La Moncloa’ heeft premier Sánchez een bilateraal contact verdedigt en aangegeven dat er dieper ingegaan moet worden op kwesties op de Europese agenda (foto’s onderaan artikel).
Voor minister-president Mark Rutte was het de eerste reis naar Spanje sinds zijn herverkiezing in januari 2022. Rutte was in Spanje voor een audiëntie bij Koning Felipe VI en een toespraak bij de Fundación Carlos de Amberes (zie uitleg onderaan). Daarna bezocht hij de Spaanse premier Pedro Sánchez in de ambtswoning La Moncloa.
Tijdens de bijeenkomst in La Moncloa bespraken de leiders de bilaterale betrekkingen, de NAVO, de oorlog in Oekraïne en onderwerpen op de Europese agenda als strategische autonomie, het klimaat, energie, het nieuwe migratie- en asielpact, fiscale regels en de rechtsstaat.
De leiders bespraken de volgende NAVO-top in Madrid op 29 en 30 juni 2022, waar het nieuwe Strategische Concept van het Bondgenootschap zal worden goedgekeurd en de trans-Atlantische band zal worden versterkt; een afspraak die Sánchez en Rutte als historisch beschouwen, op dit moment waarin de veiligheid van Europa wordt bedreigd.
Uiteraard werd er ook gesproken over de gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland en de situatie van de 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen, evenals de bijna 7 miljoen binnenlandse ontheemden. De premier van de Spaanse regering heeft zijn belangstelling getoond voor het volharden van de geallieerde landen in eenheid, hulp en steun aan Oekraïne, evenals in sancties tegen Rusland.
Sánchez en Rutte hebben het ook gehad over de strijd tegen klimaatverandering en energieprijzen. “Deze maanden hebben aangetoond dat we geen elektriciteitsmarkt hebben die voorbereid is op stresssituaties zoals we die nu meemaken”, zei premier Sánchez.
Spanje, met 27% van de hervergassingscapaciteit in de EU en 30% van de opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas, kan en zal een sleutelrol spelen in de bevoorrading. “Meer dan ooit moet het optreden van de EU gericht zijn op de groene transitie, aangezien dit de beste oplossing is om onze energieafhankelijkheid te verminderen”, benadrukte Sánchez.
Spanje en Nederland onderhouden een uitstekende relatie op economisch gebied. Nederland is de achtste ontvanger van de Spaanse export en Spanje’s zesde leverancier. De investering van Nederland in Spanje bedraagt ruim 17,3 miljard euro, tegenover ruim 1,1 miljard euro in omgekeerde richting. Evenzo is het aantal bedrijven uit Nederland dat aanwezig is in Spanje hoog. Tijdens de bijeenkomst wees Sánchez op de nieuwe zakelijke kansen voor Spaanse bedrijven in Nederland, in sectoren als transport infrastructuur en industrie, met name op het gebied van hernieuwbare energie.
Evenzo hebben Sánchez en Rutte de toeristische sector besproken want Spanje ontving voor de pandemie jaarlijks meer dan 3,5 miljoen Nederlanders ontving, een cijfer dat Spanje snel hoopt te herstellen.
** De Carlos de Amberes Foundation is een Spaanse liefdadigheidsstichting in Madrid. Het werd opgericht toen de Vlaamse koopman met zetel in Madrid Karel van Antwerpen (Carlos de Amberes) in 1594 zijn goederen schonk om een hostel te creëren. Carlos of Karel/Charles was geboren in Antwerpen en schonk al zijn bezittingen om mensen uit de Lage Landen die Spanje bezochten te ondersteunen. Bekijk de website van de stichting.
Beelden: @MinPres / twitter en Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa