Het roken in openbare ruimtes blijft een controversieel probleem dat de volksgezondheid in gevaar brengt. Hoewel er in de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt met wetten die roken in gesloten ruimtes beperken, blijft de blootstelling aan tabaksrook in openbare buitenruimtes, zoals terrassen, een zorg voor niet-rokers en gezondheidsdeskundigen.
Volgens het ‘Estudio de tabaquismo pasivo en España 2024’ uitgevoerd door de Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), is 45% van de niet-rokers blootgesteld aan tabaksrook op terrassen. Dit percentage is zorgwekkend hoog, gezien de schadelijke gevolgen van blootstelling aan tweede- en derdehands rook.
Uit het onderzoek blijkt dat 52% van de niet-rokers is blootgesteld aan rook van conventionele sigaretten, terwijl 37% is blootgesteld aan nieuwe vormen van tabaksconsumptie, zoals e-sigaretten en verhitte tabak.
Blootstelling aan tabaksrook, zelfs in de buitenlucht, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Tweede- en derdehands rook bevatten giftige stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide en kankerverwekkende verbindingen, die ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en kanker kunnen veroorzaken.
Niet-rokers die regelmatig op terrassen verblijven, lopen een verhoogd risico op deze gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen kinderen en zwangere vrouwen extra kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van tabaksrook.
Maatregelen om rookvrije terrassen te creëren
Om de blootstelling aan tabaksrook op terrassen te verminderen, kunnen verschillende maatregelen worden genomen:
- Wetgeving invoeren die roken op terrassen verbiedt of strikt reguleert.
- Aparte rookvrije zones creëren op terrassen, duidelijk afgebakend en goed geventileerd.
- Eigenaren van horecagelegenheden aanmoedigen om rookvrije terrassen aan te bieden als een gezonde en aantrekkelijke optie voor klanten.
- Publiekscampagnes voeren om het bewustzijn over de risico’s van blootstelling aan tabaksrook op terrassen te vergroten.