De Canarische Eilanden krijgen het eerste marine nationale park van Spanje

De Canarische Eilanden krijgen het eerste mariene nationale park van Spanje
Beeld: hola islas canarias / web

De Canarische Eilanden krijgen het eerste marine nationale park van Spanje

De Canarische Eilanden staan op het punt om geschiedenis te schrijven met de creatie van het eerste volledig marine nationale park van Spanje. Dit baanbrekende initiatief, bekend als “Mar de las Calmas” (Zee van Kalmte), is gelegen ten zuiden van het eiland El Hierro en beslaat een indrukwekkende oppervlakte van meer dan 24.000 hectare.

De goedkeuring van dit project door de Spaanse ministerraad markeert een belangrijke mijlpaal in de bescherming van mariene ecosystemen en onderstreept de toewijding van de Canarische Eilanden aan natuurbehoud.

Het Mar de las Calmas gebied staat bekend om zijn uitzonderlijke biodiversiteit. Een opvallend kenmerk is de aanwezigheid van diepzeesoorten die dicht bij de kust van El Hierro te vinden zijn. Dit is zeldzaam en maakt het gebied aantrekkelijk voor mariene biologen en natuuronderzoekers. Daarnaast herbergt het water rond El Hierro een diversiteit aan tropische en subtropische soorten die minder voorkomen in de rest van de Canarische archipel.

De Mar de las Calmas herbergt een van ‘s werelds belangrijkste gemeenschappen van spitssnuitdolfijnen. Deze intrigerende dieren zijn meestal lastig te observeren, maar in dit gebied zijn er unieke mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en eco-toerisme.

Het gebied heeft niet alleen een diverse fauna, maar ook een unieke onderwatergeologie. De onderzeese gasuitstoten, vooral rond de Tagoro-vulkaan die ontstond in 2011 door vulkanische activiteit, voegen extra waarde toe aan het ecologische belang van het park. Deze geologische kenmerken zorgen voor zeldzame habitats die elders op de wereld moeilijk te vinden zijn.

De oprichting van het Mar de las Calmas Nationaal Park is een belangrijke stap voor het beschermen van mariene gebieden binnen het Spaanse nationale parken netwerk. Met deze toevoeging wordt het Spaanse netwerk van nationale parken voor het eerst uitgebreid met een exclusief marine park. Voorheen bestond het netwerk uit veertien aan land gebonden parken en twee gemengde marine-landgebonden parken, namelijk de Cabrera-archipel en de Atlantische Eilanden van Galicië.

covadonga
Spanje staat ook stil bij de Europese Dag van de Nationale Parken op 24 mei
Spanje heeft 16 Nationale Parken waar men ook op 24 mei stilstaat bij de Europese Dag van de Nationale Parken. Lees alles over de 16 ‘Parques Nacionales’ in Spanje. Ken jij ze al? Heb jij ze al bezocht?
logo1 1www.spanjevandaag.com