Spaanse prinses Leonor is haar opleiding aan de Maritieme School begonnen

Spaanse prinses Leonor is haar opleiding aan de Maritieme School begonnen
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Spaanse prinses Leonor is haar opleiding aan de Maritieme School begonnen

Prinses Leonor, de oudste dochter van koning Felipe VI van Spanje, heeft onlangs een spannende nieuwe fase in haar opleiding en militaire loopbaan begonnen. De troonopvolgster is gestart met haar training aan de Escuela Naval Militar de Marín in Pontevedra, Galicië. Sinds 2023 volgt ze een driejarige militaire opleiding bij de Landmacht, Marine en Luchtmacht, wat haar betrokkenheid bij de Spaanse strijdkrachten onderstreept. Onlangs heeft ze haar training bij de Landmacht in Zaragoza afgerond.

De koninklijke familie heeft altijd een hechte relatie met de marine, en nu is het de beurt aan prinses Leonor om deze traditie voort te zetten. Haar eerste stop was de Algemene Militaire Academie in Zaragoza (Aragón), waar ze in het schooljaar 2023/2024 lessen volgde in het leger, met twee cursussen samenvoegt tot één.

De prinses van Asturië volgde op de Algemene Militaire Academie lessen in verschillende vakken, zoals militaire training, tactiek en logistiek, wapensystemen, NBC-verdediging, topografie, leiderschap, recht en de geschiedenis van het leger.

In het huidige schooljaar 2024/2025 is Leonor naar de Maritieme School in Marín (Pontevedra, Galicië) gegaan, waar ze het derde jaar van een vijfjarige opleiding gaat volgen. Hier leert ze onder andere leren hoe ze beslissingen kan nemen binnen de maritieme sector, effectief kan samenwerken in verschillende situaties en zich kan aanpassen aan wat er ook maar gebeurt, zowel op zee als in de haven.

Tijdens deze opleiding gaat ze voor enkele maanden aan boord van het opleidingsschip ‘Juan Sebastián de Elcano’, net als haar vader koning Felipe VI. Dit is een leuke traditie onder de marinekadetten. Op dit indrukwekkende schip van 113 meter krijgen de studenten les, doen ze mee aan manoeuvres, voeren ze hun taken uit en delen ze intensief hun ervaringen met medestudenten.

In het derde schooljaar, dat is 2025/2026, zal ze naar de Algemene Academie van de Luchtmacht in San Javier (Murcia) gaan. Daar voegt ze zich bij het vierde jaar van de luchtmachtopleiding en doet ze vlieguren om haar militaire training af te ronden.

Na het beëindigen van haar militaire opleiding zal de Prinses van Asturië als eerste promoveren en geleidelijk aan verder stijgen, ook al krijgt ze geen specifieke positie. Ze ontvangt de rang van luitenant bij de Infanterie en Luchtmacht, terwijl ze in de Marine vaandrig wordt.

De huidige Koning heeft zijn militaire opleiding gevolgd van september 1985 tot juli 1988 en heeft daarbij alle drie de academies doorlopen. Op 11 oktober 1985 zwoer hij trouw aan de vlag in Zaragoza en in juli 1989 ontving hij zijn diploma’s als infanterie luitenant, vaandrig en luchtmachtluitenant.