BARCELONA – Wat is er nu eigenlijk gebeurd afgelopen vrijdag 27 oktober? Heeft het Catalaanse Parlement nu wel of niet de Republiek aangekondigd? Ja, er werd gefeest en ja er waren onder de separatisten veel blije gezichten te zien maar dat feest duurde niet lang want de dag na 27-O vroeg iedereen zich opnieuw af “zijn we nu een Republiek of niet”. Vooralsnog lijkt het erop dat alle politici artikel 155 hebben geaccepteerd en zwijgen de separatisten. Is dat stilte voor de storm of heeft iedereen zich erbij neergelegd vragen veel mensen in Catalonië en Spanje zich af.
Na weken, maanden en jaren van strijden voor Catalaanse onafhankelijkheid en honderden duizenden manifestanten mobiliseren om de straten op te gaan etc. is het nu vier dagen na het aankondigen van de Catalaanse Republiek plotsklaps stil. Het lijkt erop alsof de separatisten in een keer de strijd hebben gestaakt nadat de Spaanse regering artikel 155 voor het eerst in de Spaanse geschiedenis heeft geactiveerd. Het lijkt er ook op dat, iets wat al bleek tijdens de anonieme stemming in het parlement en de vreemde zinsbouw van de verkondiging van de Republiek, iedereen in een keer bang is geworden voor de straffen die hen boven het hoofd hangen.
Naast de Catalaanse politici zijn ook de separatisten verenigingen ANC en Omnium Cultural akelig stil sinds afgelopen vrijdag. In de stad zijn geen manifestaties, zijn er geen bezettingen en is er ook geen staking zoals eerder was aangekondigd. Deze algemene staking in Catalonië zou van 31 oktober tot 9 november gehouden moeten worden maar dat is voorlopig opgeschort naar 5 november. Reden is onbekend.
Doodgeboren
Catalanen op straat vragen zich ook af wat er nu gebeurt is op vrijdag 27 oktober. “La República catalana ha nacido muerta” roept men in Barcelona waarmee men wil aangeven dat de Republiek doodgeboren is. Sinds de aankondiging van de Catalaanse Republiek (of niet) wachten de separatisten op een boodschap van Carles Puigdemont maar … die is nooit gekomen omdat Puigdemont de woorden República catalana niet in zijn mond wil nemen omdat dit hem 30 jaar celstraf kan kosten.
Rust
In Barcelona en op veel andere plaatsen in Catalonië is er niets aan de hand want het leven gaat gewoon door, met of zonder Republiek. Terwijl de procureur-generaal de rechtszaak aan het voorbereiden is, de Catalaanse politie min of meer is overgenomen door Madrid en de regioregering en het regionale parlement niet meer bestaan, zijn de politieke partijen met de komende autonome verkiezingen van 21 december bezig.
Puigdemont is samen met vijf ministers naar België gereisd om een advocaat in te huren maar de overige afgezette politici zijn thuis gebleven. Wat Puigdemont’s volgende plannen zijn is niet helemaal bekend maar afgelopen zaterdag leek het er nog op dat hij de strijd niet opgaf maar nu is hij min of meer naar Brussel gevlucht. Er wordt geschreven dat hij politiek asiel wil aanvragen en andere kranten schrijven erover dat hij samen met zijn meegevluchtte ministers een regering op de vlucht wil gaan uitoefenen.
Balans
Na het afscheidingsproces is dit de voorlopige balans: meer dan 1.800 bedrijven die of in het echt of op papier Catalonië hebben verlaten, een breuk die ontstaan is tussen families, collega’s en vrienden, een breuk die ontstaan is tussen Catalanen en Spanjaarden en het toerisme wat achteruit is gegaan. Gelukkig zijn veel doemscenario’s die door de Spaanse pers werden bedacht niet uitgekomen en lijkt het erop dat het merendeel van de separatisten zich voorlopig heeft neergelegd bij de situatie. Voelen zij zich nu bedrogen? Zien zij in de “vlucht” of reis van Puigdemont naar Brussel een laffe actie?