De nieuwe belastingverhoging door de Spaanse regering heeft veel belangstelling gewekt. Het besluit om de accijnzen op diesel te verhogen, zodat deze gelijk zijn aan die van benzine, zal grote invloed hebben op zowel consumenten als mensen in de transportbranche. Deze aanpassing is het resultaat van een poging om de milieukosten van wegvervoer in rekening te brengen en bij te dragen aan de vermindering van broeikasgassen.
De aangekondigde belastingverhoging op diesel is ingevoerd door de Spaanse regering als onderdeel van een bredere strategie om de ecologische impact van transport te beheren. Deze verandering wordt echter niet zonder controverse ontvangen, vooral vanuit de hoek van de oppositie en de betrokken industrieën.
Deze belastingverhoging is bedoeld om de kosten van vervuiling door fossiele brandstoffen aan te pakken. De regering verhoogt de belasting op diesel om schonere alternatieven te stimuleren en internationale milieuverplichtingen na te komen. Een stijging van 9,37 cent per liter lijkt klein, maar heeft aanzienlijke cumulatieve effecten.
Bij goedkeuring van deze verhoging zal de accijns op diesel 0,47269 euro per liter bedragen (0,40069 euro algemeen tarief en 0,072 euro speciaal tarief), net als bij benzine. Dit is een stijging vergeleken met de huidige 0,379 euro per liter (0,307 euro algemeen tarief en 0,072 euro speciaal tarief).
De toekomst van diesel in Spanje staat voor flinke uitdagingen. Terwijl de overheid zich richt op een groenere economie, zijn er krachtige belangen van sectoren die nog steeds sterk afhankelijk zijn van diesel. Een belastingverhoging op diesel zou een deel van de oplossing kunnen zijn, maar het is ook cruciaal dat er ondersteuning komt voor de overgang naar schonere brandstoffen.
In Spanje is het aantal dieselauto’s in de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen, vooral door veranderende consumentenvoorkeuren en het groeiende bewustzijn van milieuproblemen. In 2023 waren er 25 miljoen geregistreerde voertuigen in Spanje, waarvan naar schatting 15 miljoen dieselauto’s waren. Er waren ook 9 miljoen benzineauto’s en bijna 675.000 auto’s met alternatieve brandstoffen zoals elektrische auto’s.
De verkoop van tweedehands dieselauto’s heeft ook een dalende tendens vertoond. In 2023 werden er ongeveer 1,9 miljoen tweedehands voertuigen verkocht, waarbij het aandeel dieselauto’s nog steeds 55% was, vergeleken met 37% benzine modellen en 24& hybride modellen.