MADRID – Het gebeurt al jaren en het zal ook nog zeker jaren doorgaan, het tijdens de vakantie in Spanje kopen van medicijnen. Het gaat in dit geval om medicijnen die goedkoop en zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn bij de Spaanse apotheken of Farmacia. Wat dacht je van antibiotica of ibuprofen die in Spanje bijna altijd in 600mg wordt gegeven terwijl dat in Nederland 200mg is zonder recept. Al met al zijn er veel medicijnen vrij verkrijgbaar bij de Spaanse apotheken en meestal nog stukken goedkoper dan in Nederland of België.
In Spanje zijn net zoals in andere landen medicijnen te verkrijgen op doktersrecept of vrij zonder recept. Het deel van de medicijnen dat vrij verkocht wordt in de Spaanse apotheken is veel groter in vergelijking met Nederland en België.
Veel mensen die regelmatig op bezoek komen in Spanje weten dat en nemen vaak de halve koffer met medicijnen mee terug naar eigen land. Volgens specialisten zouden de vrij verkrijgbare medicijnen nagenoeg hetzelfde moeten zijn in Europese landen maar in de praktijk is dat niet helemaal het geval, zoals in Spanje waar meer vrij te verkrijgen is dan in Nederland en België.
Vrij of met recept
De in Spanje vrije medicijnen worden verkocht in de apotheek zonder recept of voorschrift. Deze middelen zijn bestemd voor de verzachting van de gevolgen, behandeling of preventie van kleine problemen en die werden goedgekeurd als vrij verkrijgbare geneesmiddelen.
Geneesmiddelen op recept worden exclusief verkocht op voorschrift of recept van een zowel openbare als particuliere arts, en worden gebruikt om een ernstige ziekte of symptoom te behandelen. De verpakking van het geneesmiddel moet aangeven of de levering onder voorschrift plicht staat.
Farmacia
In Spanje worden medicijnen slechts gedistribueerd of verkocht in de apotheken, hetgeen een professioneel advies van een apotheker garandeert. De verkoop via internet van geneesmiddelen die een recept vereisen is niet toegestaan. In Spanje zul je dus geen drogisten vinden waar je terecht kunt voor de vrije medicijnen.
Gelukkig voor de inwoners en bezoekers van Spanje is er altijd wel een apotheek in de buurt te vinden en laten we eerlijk zijn, er zijn er veel meer te vinden dan in Nederland en België. Je zou bijna kunnen zeggen dat er op elke straathoek wel een apotheek te vinden is met een rood of groen knipperend kruis (met vaak de temperatuur in het midden).
[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoeveel apotheken heeft Spanje[/su_note]Kosten
De kosten van veel medicijnen worden door de Spaanse staat gedragen, met een variabel percentage dat betaald moet worden door de burger, dat afhankelijk is van zijn of haar soort zorgverzekering. Bijvoorbeeld, een actieve werknemer betaalt 40% van de waarde van de medicijnen, en een gepensioneerde betaalt 10% van de betaling van het merendeel van de medicijnen. In geval van bepaalde geneesmiddelen voor continue behandeling of chronische ziektes, die een zwarte cirkel ter identificatie hebben, betaalt de patiënt slechts 10% van de prijs met een beperkte maximale betaling.
Voor de toeristen die Spanje bezoeken zijn de prijzen echter vaak hetzelfde als voor de Spanjaarden. Dat geldt dan voor de normale medicijnen die vrij te koop zijn en meestal goedkoper zijn dan in eigen land. Buiten de bekende merken verkopen de apotheken vaak de B-merken waarmee zij meer geld verdienen en die in de meeste gevallen precies hetzelfde zijn als de A-merken. Wil je dat niet dan kun je natuurlijk altijd voor de bekende en vaak iets duurdere merken gaan.
Tips voor het kopen van medicijnen
- In Spanje zijn geen drogisten te vinden, daar hoef je dus ook niet naar te zoeken.
- Medicijnen worden uitsluitend verkocht bij de apotheken die in het Spaans Farmacia heten en herkenbaar zijn aan de groene of rode kruizen aan de gevel (vaak met licht en temperatuur).
- De Spaanse taal kan natuurlijk een barrière zijn. Gelukkig hebben veel medicijnen latijnse en/of internationale namen en herkent een apotheker de benamingen wel.
- Mocht dat niet het geval zijn dan heeft de apotheker een website of boek waarin de namen vermeld staan en waarin gezocht kan worden naar de werkzame stof in een medicijn. Uiteraard kun je altijd je smartphone gebruiken om een medicijn en vertaling op te zoeken.
- Neem niet teveel medicijnen mee terug in je koffer. Geneesmiddelen voor eigen gebruik mogen vanuit Spanje in beperkte mate worden ingevoerd in Nederland en België. Mocht de douane meer geneesmiddelen aantreffen in je koffer dan toegestaan is, dan kunnen de medicijnen in beslag worden genomen en dat zou jammer zijn natuurlijk. Daarnaast zou je ook eventueel een boete kunnen krijgen maar dat komt niet zo vaak voor.
- Weet je na aanschaf van een medicijn in Spanje niet 100% zeker of het helemaal goed is, vraag dit dan aan je huisarts bij thuiskomst. Zij kunnen de Nederlandse en Belgische medicijnen vergelijken met degene die je in Spanje gekocht hebt om er zeker van te zijn dat je niets vreemds gaat gebruiken.
- Mocht je medicijnen echt nodig hebben dan moet je niet met lege handen vanuit Nederland of België naar Spanje reizen en denken, dat koop ik daar wel. En wat als jouw medicijn niet aanwezig is? Wat in Nederland of België vrij te koop is kan in Spanje wellicht wel alleen op recept te verkrijgen zijn, wie weet.
Welke medicijnen neem jij vaak mee als je vanuit Spanje naar Nederland en/of België reist? Heb je nog tips voor de lezers?