Kun je een boete krijgen als je twee parkeerplaatsen in beslag neemt in Spanje?

Kun je een boete krijgen als je twee parkeerplaatsen in beslag neemt in Spanje?
Beeld: @JoseMariBailo / X

Kun je een boete krijgen als je twee parkeerplaatsen in beslag neemt in Spanje?

Parkeren op straat of in een parkeergarage kan soms best lastig zijn, vooral in drukke steden waar parkeerplekken vaak schaars zijn. Het komt regelmatig voor dat je een plek zoekt, maar dat er auto’s staan die meerdere parkeerplaatsen blokkeren. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook juridische problemen met zich meebrengen in Spanje.

Het overtreden van parkeerregels kan ernstige financiële gevolgen hebben. Wanneer een bestuurder ervoor kiest om niet één, maar meerdere parkeerplaatsen te bezetten, schendt hij of zij de regels van de Algemene Verkeerswetgeving. Dit kan leiden tot boetes die variëren afhankelijk van de gemeente waarin je parkeert.

Volgens artikel 92 van het Reglement voor het Wegverkeer is elke bestuurder verplicht om zijn voertuig zo te parkeren dat de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Dit betekent dat wanneer je besluit om je auto te parkeren op meerdere plaatsen, je niet alleen andere bestuurders benadeelt, maar ook een overtreding begaat die bestraft kan worden.

De wet is helder en biedt mogelijkheden voor handhaving, maar de gemeenten hebben verschillende beleid. De ene stad hanteert strengere regels dan de andere, die wellicht wat soepeler is. Dit verschil kan verwarrend zijn voor bestuurders. Het is belangrijk om te beseffen dat deze wetten zijn bedoeld om de verkeersstroom en veiligheid te verbeteren.

De boetes voor het parkeren op meerdere plaatsen kunnen fors zijn. In sommige gevallen kan de boete oplopen tot € 200, mits de gemeente deze overtreding als ernstig beschouwt. Echter, de meeste gemeenten classificeren deze overtreding als een lichte overtreding, wat resulteert in een boete van ongeveer € 100.

Dit leidt ons naar de vraag: is het de moeite waard om risico’s te nemen door fout te parkeren? De kosten kunnen snel oplopen en het is vaak beter om de regels te volgen dan om later in problemen te komen. Een andere vraag is natuurlijk: waarom parkeert iemand op meerdere plaatsen. Is dat om te voorkomen dat deuren de auto raken en krassen of deuken maken? Of is dat omdat de bestuurder gewoon te groot denkt?

Ga naar de inhoud