Krijgt Spanje in november te maken met een olijfolietekort?

Krijgt Spanje in november te maken met een olijfolietekort?
Beeld: via canva.com

Krijgt Spanje in november te maken met een olijfolietekort?

De mogelijkheid van een olijfolie tekort in Spanje in oktober en november maakt de sector ongerust. Een mix van redenen, zoals lage voorraden en mogelijke vertragingen met de oogst door het weer, zorgt ervoor dat het niet zeker is hoeveel olijfolie er beschikbaar zal zijn. Dit tekort kan niet alleen gevolgen hebben voor de Spaanse markt, maar ook voor de wereldwijde olijfoliemarkt, omdat Spanje de grootste producent ter wereld is.

De spanning loopt op in de olijfoliemarkt. Experts en producenten vrezen dat er een periode van twee weken kan komen, tussen eind oktober en begin november, waarin de winkelschappen leeg dreigen te raken. De vraag is of de sector in staat zal zijn om aan de enorme vraag naar olijfolie te voldoen.

Het probleem ontstaat door een combinatie van factoren. De voorraden olijfolie van de vorige oogst zijn veel lager dan normaal, waardoor er geen buffer is tijdens de nieuwe oogst. Olijfolie-verwerkers hebben minder oude olijfolie beschikbaar vanwege lagere opbrengsten in de afgelopen jaren. Bovendien begint de nieuwe oogst dit jaar later dan gebruikelijk in Spanje.

Gewoonlijk worden de oude voorraden aangevuld met nieuwe oliën die vanaf september geoogst worden. Door de verwachte vertraging in de oogst, zal de levering van verse olijfolie echter later beginnen, waardoor we langer met schaarste te maken krijgen.

De nieuwe oogst en mogelijk lage opbrengsten creëren extra spanning op de markt. In de tweede helft van november wordt meer olijfolie verwacht, maar tot dan is het onduidelijk of de sector aan de vraag kan voldoen. Dit vraagt veel logistieke en planningsinspanningen.

Ondanks dat enkele operators een sterke daling van de olijfolie-uitvoer in september voorspelden door de beperkte beschikbaarheid van oliemolens en bottelaars eind augustus, overtroffen de olijfolie-uitvoeren uiteindelijk 86.840 ton in september, volgens gegevens van het Ministerie van Landbouw.

Een econoom voorspelde onlangs dat de prijs van olie zal dalen van 8 euro naar 4 euro in 2025, als er normale neerslag is tijdens de oogst. Andere experts hebben een gematigder standpunt en verwachten een prijsdaling van 10% tot 20%. De druk op de prijzen zal stijgen en de kosten voor groothandel kunnen wel zo’n 5 euro per kilo bereiken.