De kosten van particuliere zorgverzekeringen in Spanje zijn in de afgelopen 10 jaar verdubbeld

De kosten van particuliere zorgverzekeringen in Spanje zijn in de afgelopen 10 jaar verdubbeld
Beeld: via canva.com

De kosten van particuliere zorgverzekeringen in Spanje zijn in de afgelopen 10 jaar verdubbeld

Bijna 13 miljoen mensen met een particuliere zorgverzekering in Spanje zullen in 2025 een stijging van hun premie ervaren, die naar verwachting tussen de 10% en 15% zal liggen. Dit zou het hoogste percentage van de afgelopen tien jaar vertegenwoordigen, volgens gegevens van de vergelijkwebsite Selectra.

De jaarlijkse stijging van zorgkosten, de toenemende vraag naar diensten, de frequentie van schadegevallen, de leeftijd van de verzekerde en andere factoren zoals inflatie en post-covid gevolgen, evenals de oplopende kosten voor tests, behandelingen en ziekenhuiszorg, leiden tot de noodzaak om premies van polissen jaarlijks te verhogen.

Terwijl verzekerden gewend zijn aan jaarlijkse prijsstijgingen, wordt voor 2025 een stijging van meer dan 15% verwacht. Dit is de grootste toename in tien jaar tijd. De jaarpremie is gestegen van ongeveer 650 euro in 2015 naar 950 euro in 2024, en kan in 2025 oplopen tot 1100 euro.

Per 1 oktober 2024 zijn verzekeraars verplicht hun klanten te informeren over het prijsbeleid bij de verlenging van polissen. Dit vormt een significante stap naar meer transparantie en bewustzijn onder consumenten. In dit artikel zullen we nader ingaan op de impact van deze veranderingen op de toekomst van particuliere verzekeringen.

De brief met de informatie over de verlenging van de polis moet de nieuwe voorwaarden en eventuele wijzigingen in de verzekeringstarieven, ook wel bekend als de “vernieuwingspremie”, bevatten. Indien men niet wenst te verlengen, dient de opzegging minstens één maand van tevoren te worden gemeld, met als uiterste datum 1 december.

Verzekeraars moeten helder uitleggen waarom premies stijgen, zoals door inflatie en hogere zorgkosten.  Als de verzekeraar de consument niet informeert en deze niet instemt met de nieuwe voorwaarden, is de verzekeraar in gebreke. De consument kan dan om beëindiging vragen. Premieverhoging mag niet plaatsvinden zonder tijdige informatie aan de consument.

Een ander punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, betreft de automatische verlenging van verzekeringspolissen. Veel verzekeringen worden automatisch vernieuwd, tenzij de klant aangeeft deze op te zeggen. Dit kan resulteren in onplezierige verrassingen voor klanten die mogelijk niet langer tevreden zijn met hun verzekering.

Het is essentieel dat verzekeraars helder communiceren welke stappen klanten kunnen ondernemen als zij besluiten niet te verlengen. Klanten dienen minimaal een maand voorafgaand aan de verlengingsdatum geïnformeerd te worden over hun mogelijkheden, zodat ze goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.