MADRID – Dat de klimaatverandering in Spanje droogtes en hittegolven steeds waarschijnlijker maakt, is al langer bekend. In de Spaanse media verschijnen de laatste dagen echter de verassende resultaten van een Amerikaans onderzoek. Extreme hittegolven leiden tot een verhoogd aantal opnames in de spoedafdeling van psychiatrische ziektes. Een onderzoek naar de correlatie tussen beide kan van dienst zijn bij het ontwikkelen van preventieve maatregelen.
De bevindingen werden geïnterpreteerd in het licht van de resultaten van de laatste Spaanse Encuesta Nacional de Salud (de nationale gezondheidsenquête), uitgevoerd door het ministerie van gezondheid, consumptie en sociaal welzijn. Voor de pandemie leed 1 op de 10 volwassenen aan een mentaal gezondheidsprobleem. Bij de kinderen was dat 1 op de 100. Een niet te onderschatten probleem dat ernstige gevolgen met zich meebrengt.
Onderzoekers van de Boston University School of Medicine hebben nu ontdekt dat tijdens de warmste dagen van de zomer, of gedurende aanhoudende hittegolven, volwassenen een hoger risico lopen om te worden opgenomen op de noodafdeling van psychiatrische ziekenhuizen. Mensen worden dan voornamelijk opgenomen omwille van een wisselende gemoedstoestand, misbruik van verdovende middelen, onrustigheid en stress.
Volgens de onderzoekers is de impact van de hitte op ons fysiek welzijn al nauwkeurig onderzocht. Studies naar de invloed van hitte op ons mentaal welzijn zijn echter zeldzaam. Met de klimaatopwarming in het achterhoofd is dat een hiaat dat dringend dient te worden ingevuld. Noodopnames zijn namelijk ook nog eens erg duur en belastend voor het systeem. Zowel economisch als mentaal is de schade dus groot.
Hoe beter we begrijpen wat nu precies de correlatie is tussen ons mentaal welzijn en erg warme weersomstandigheden, hoe beter landen die met de opwarming worden geconfronteerd ook preventieve maatregelen kunnen treffen. De media roepen de Spaanse autoriteiten op om werk te maken van een duidelijk actieplan.