Catalonië gaat alle belastingen innen dankzij nieuw economisch model

Catalonië gaat alle belastingen innen dankzij nieuw economisch model
Beeld: via canva.com

Catalonië gaat alle belastingen innen dankzij nieuw economisch model

Catalonië staat op het punt een historische verandering door te voeren in haar financiële relatie met de Spaanse centrale overheid. Na intensieve onderhandelingen tussen de Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en de Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) is er een akkoord bereikt over een nieuw economisch model voor de regio, geïnspireerd door het Baskische systeem.

Dit ‘solidaire economische akkoord’ belooft Catalonië meer fiscale autonomie te geven, terwijl het tegelijkertijd blijft bijdragen aan de nationale solidariteit. Terwijl men in Catalonië tevreden is met dit akkoord, zijn de regionale overheden in de rest van Spanje zeer ontevreden over dit akkoord.

Het solidaire economische akkoord dat tussen ERC en PSC is overeengekomen, markeert een significante verschuiving in de financiële structuur van Catalonië. Dit nieuwe model stelt de Generalitat, de regionale regering van Catalonië, in staat om alle belastingen die in de regio worden betaald te innen via de Catalaanse Belastingdienst (ATC). Dit systeem is vergelijkbaar met wat momenteel in het Baskenland en Navarra wordt toegepast.

De belangrijkste punten van het akkoord zijn:

  1. Catalonië zal het gemeenschappelijke financieringssysteem van de autonome regio’s verlaten.
  2. De Generalitat zal verantwoordelijk zijn voor de inning van alle staatsbelastingen in Catalonië.
  3. Er zal een bilaterale relatie worden opgezet met de centrale regering op het gebied van financiering.
  4. Catalonië zal de centrale overheid vergoeden voor diensten en investeringen in de regio.
  5. Er zal een extra bijdrage worden geleverd aan de solidariteit met andere regio’s.

Dit nieuwe financieringsmodel zorgt ervoor dat Catalonië meer fiscale autonomie krijgt. De Generalitat heeft nu meer zeggenschap over belastingen, wat kan leiden tot beleid dat beter aansluit op de behoeften van de regio.

De bilaterale relatie met de centrale regering erkent de unieke positie van Catalonië binnen Spanje. Dit kan leiden tot meer individuele onderhandelingen over financiële kwesties die gunstig zijn voor zowel Catalonië als de centrale regering.

Een cruciaal aspect van het akkoord is de handhaving van het solidariteitsprincipe. Hoewel Catalonië meer controle krijgt over zijn financiën, blijft het bijdragen aan de algemene Spaanse schatkist. Deze bijdrage is bedoeld om de economische ongelijkheden tussen verschillende regio’s in Spanje te helpen verminderen.

Dit element van het akkoord is van vitaal belang voor het behoud van de nationale cohesie en om bezorgdheid bij andere regio’s over een mogelijk oneerlijk voordeel voor Catalonië weg te nemen.