Nederlandse bergbeklimmer overleden na val in de Pyreneeën

Nederlandse bergbeklimmer overleden na val in de Pyreneeën
Beeld: consel aran / web

Nederlandse bergbeklimmer overleden na val in de Pyreneeën

In de bergachtige regio van Vielha in de Spaanse Pyreneeën heeft zich onlangs een tragisch ongeval voorgedaan waarbij een 42-jarige Nederlandse bergbeklimmer om het leven is gekomen. Het incident vond plaats in de buurt van het Lago de los Pois, gelegen in La Artiga de Lin.

Volgens de eerste berichten is de wandelaar ongeveer 100 meter naar beneden gevallen tijdens zijn beklimming van de Malh des Pois, ook wel bekend als de top van Forcanada. Deze berg heeft een hoogte van 2881 meter en staat bekend om zijn indrukwekkende karakter.

De ernst van de situatie werd onmiddellijk duidelijk voor de hulpdiensten. Binnen korte tijd werden vier leden van de bergredding van de Pompièrs d’Aran (de lokale brandweer en reddingsdienst) gemobiliseerd. Ze spoedden zich per helikopter naar de aangegeven locatie.

Bij aankomst op de plaats van het ongeluk werd de ergste vrees van de reddingswerkers bevestigd. Ondanks hun snelle reactie en het gebruik van geavanceerde reddingsmiddelen, konden ze alleen maar vaststellen dat de Nederlandse wandelaar was overleden door de val.

Na de bevestiging van het overlijden van de Nederlandse bergbeklimmer, werd de zaak overgedragen aan de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie. Tegelijkertijd richtte de aandacht zich op de metgezel van de overleden klimmer. Deze persoon, die ongedeerd was gebleven, maar ongetwijfeld getraumatiseerd door het gebeuren, werd geëvacueerd door het reddingsteam.