De nieuwste trend op sociale media: wilde dieren redden uit achtergelaten waterbassins

De nieuwste trend op sociale media: wilde dieren redden uit achtergelaten waterbassins
Beeld: YouTube / screenshot

De nieuwste trend op sociale media: wilde dieren redden uit achtergelaten waterbassins

In Spanje zijn naar schatting een paar tienduizenden waterbassins op het platteland te vinden. Een groot deel daarvan staat leeg. Veel wilde dieren als everzwijnen, slangen of herten komen er in vast te zitten en sterven een wrede dood. Influencers als Manuel Fernández verworven faam op sociale media met hun reddingsacties.

Manuel Fernández is 21, komt uit Alicante en zei ongeveer een jaar geleden zijn werk op. Vandaag wijdt hij zich honderd procent aan zijn hobby: de sociale media. Maar zijn profiel is niet dat van een klassieke influencer. Geen recepten, geen dure merkkledij of vreemde dansjes: Manuel gaat op pad naar lege waterbassins midden op het platteland. Hij gaat de bassins in en zoekt er naar dieren die er vast kwamen te zitten. Hij filmt ze, haalt ze uit de put en stopt ze meer dan eens onder zijn kleren of in zijn rugzak. Zo haalde hij al meer dan 2 miljoen volgers via zijn kanaal Animales Calavera.

Dergelijke bassins zijn wel degelijk gevaarlijk. Afgelopen 25 juli verdronk nog een man in één van hen in Murcia. “Ik begon drie jaar geleden met deze zoektocht”, vertelt Manuel. “Ik zag een filmpje op internet en wist dat er rond mijn huis ook veel lege en volle bassins te vinden zijn.” Manuel trok er op uit en trof inderdaad zowel levende als dode dieren aan.

Niet iedereen is echter even blij met deze trend. De bassins zijn wel degelijk gevaarlijk, maar influencers als Manuel maken bijna reclame voor ze zonder de risico’s duidelijk te vermelden. Niet alleen het bassin zelf, ook de confrontatie met wilde dieren is niet zonder gevaar.

Niemand weet hoeveel bassins er zo in Spanje zijn. Een schatting van het bedrijf H2Olock dat een afsluiting voor ze bedacht draait rond de 67.000. Manuel is alvast nog lang niet van plan zijn werk te staken. In deze video zie je hoe hij een slang uit een bassin redt.