LET OP: vanaf 1 september nieuwe Europese norm voor vloeistoffen in handbagage

LET OP: vanaf 1 september nieuwe Europese norm voor vloeistoffen in handbagage
Beeld: via canva.com

LET OP: vanaf 1 september nieuwe Europese norm voor vloeistoffen in handbagage

Met de “tijdelijke” wijzigingen in de regelgeving voor handbagage in vliegtuigen, die op 1 september 2024 van kracht zijn geworden, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je in een vliegtuig stapt. De nieuwe richtlijnen focussen zich met name op de toegestane hoeveelheid vloeistoffen die reizigers in hun handbagage mogen vervoeren.

De recente mededeling van de Europese Unie betreffende nieuwe “tijdelijke” restricties voor handbagage betekent een belangrijke verandering in de luchtvaartsector. De nadruk ligt vooral op vloeistoffen, waarbij het toegestane maximale volume voor handbagage opnieuw is vastgesteld op 100 milliliter. Deze aanpassing markeert een herleving van regels die eerder twintig jaar van kracht waren, voordat er ruimte werd geboden voor grotere verpakkingen op luchthavens met geavanceerde detectiesystemen.

De nieuwe regelgeving is geïntroduceerd op een moment waarop diverse luchthavens, waaronder enkele in Spanje, recentelijk geavanceerde scantechnologieën hebben geïmplementeerd. Deze systemen, aangeduid als EDSCB, waren ontworpen om het veiligheidscontroleproces te versnellen en de reizigerservaring te verbeteren. Desondanks verdwijnt met de invoering van deze nieuwe norm een van de belangrijkste voordelen van deze investeringen.

De keuze om de regels betreffende handbagage te herzien heeft te maken met een toegenomen bezorgdheid over de veiligheid in de luchtvaart. De Europese Unie heeft aangegeven dat deze aanpassing ook gericht is op het verbeteren van de controles op illegale voorwerpen en gevaarlijke stoffen. Dit sluit aan bij de actuele tendens van strengere veiligheidsmaatregelen binnen de luchtvaartsector.

Voor de doorsnee reiziger houdt de nieuwe regelgeving in dat ze opnieuw rekening moeten houden met de beperkingen op het meenemen van vloeistoffen. Dit kan extra drukte opleveren, vooral voor diegenen die gewend zijn grotere hoeveelheden vloeistoffen in hun handbagage mee te nemen. Het wordt dus weer belangrijk om zorgvuldig te plannen, zodat belangrijke items zoals medicijnen, cosmetica of snacks in de juiste formaten worden ingepakt.

Reizigers zullen ook beter voorbereid moeten zijn op de controles op luchthavens. De noodzaak om vloeistoffen in kleinere containers te vervoeren kan leiden tot langere wachttijden bij de veiligheidscontroles, wat de algehele vliegervaring kan verstoren. Desondanks is het belangrijk voor reizigers om zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit, aangezien veiligheid altijd prioriteit nummer één blijft.

Onder de nieuwe regelgeving zijn er specifieke richtlijnen over welke soorten vloeistoffen toegestaan zijn binnen de handbagage. Vloeistoffen moeten in containers van maximaal honderd milliliter zitten en deze containers moeten samen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak passen. Dit zorgt ervoor dat beveiligingspersoneel snel en efficiënt kan controleren wat een passagier meeneemt, zonder dat er onnodig tijd verloren gaat.

Daarnaast zijn er uitzonderingen op de regel voor bepaalde vloeistoffen, zoals medicijnen en babyvoeding. Het is echter cruciaal dat reizigers deze uitzonderingen goed begrijpen en de benodigde documentatie bij zich hebben om eventuele complicaties te vermijden.