Het tragische verhaal van een moeder chimpansee en haar overleden jong in Valencia

Het tragische verhaal van een moeder chimpansee en haar overleden jong in Valencia
Beeld: Bioparc Valencia

Het tragische verhaal van een moeder chimpansee en haar overleden jong in Valencia

Chimpansees, onze naaste evolutionaire familieleden, delen ongeveer 98% van ons DNA en zijn in staat tot sterke emoties, rouw en hechting. Dit werd pijnlijk duidelijk toen een moeder chimpansee, genaamd Natalia, maar liefst zeven maanden lang het lichaam van haar overleden jong vasthield. Deze indrukwekkende uiting van rouw raakte zelfs de meest ervaren verzorgers in Bioparc in Valencia diep.

Een van de vrouwelijke chimpansees in het Bioparc van Valencia, die maandenlang vastgehouden heeft aan het lichaam van haar jong dat afgelopen februari door natuurlijke oorzaken is overleden, heeft zich eindelijk van het lichaam losgemaakt.

Ondanks de vergevorderde staat van ontbinding van haar baby, is de chimpanseemoeder, heeft het zeven maanden geduurd voordat Natalia uiteindelijk haar baby’s lichaam losliet. Daarnaast was dit niet de eerste keer dat de moeder haar jong verloor; in 2018 stierf er al een ander.

De verzorgers wisten goed dat ze niet wreed wilden zijn door de moeder van haar overleden jong te scheiden. Hun doel was altijd om op een natuurlijke manier te handelen, zodat het verdriet van het dier gerespecteerd werd en de band tussen de chimpansee en de verzorger behouden bleef. 

Op het moment van overlijden hadden de uiers van het vrouwtje niet veel volume, maar de tepels en het drinken van het jong lieten zien dat het goed gevoed was. De baby had tot de dag ervoor normaal activiteit vertoond, maar stierf uiteindelijk door natuurlijke oorzaken.

Toen zijn hart stopte met kloppen, hebben de verzorgers van het park geprobeerd te helpen, maar hun mogelijkheden waren beperkt vanwege de omstandigheden. Tot hun verdriet konden ze het fatale resultaat niet voorkomen. De andere baby heeft het wel overleefd en is nu in perfecte conditie.