Hoe verhoudt de werkcultuur in Spanje zich tot andere Europese landen?

Hoe verhoudt de werkcultuur in Spanje zich tot andere Europese landen?
beeld: Landgeist / web

De werkcultuur in Europese landen is een interessant onderwerp. Sommige landen hebben korte werkweken en zijn superproductief, terwijl anderen juist bekend staan om lange werkdagen en hard werken, maar zijn ze minder productief. Met behulp van deze Landgeist-kaart kijken we naar de landen in Europa waar mensen de meeste en het minste uren per jaar werken. Hoe zit het eigenlijk met Spanje, Nederland en België?

Het is opvallend dat Griekenland en Polen vaak aan de top staan als het gaat om het aantal gewerkte uren in Europa. Griekenland, met 2036 werkuren per jaar, heeft een lange traditie van lange werkweken, waarbij veel werknemers het gevoel hebben extra uren te moeten maken. Ook Polen, dat jaarlijks 2023 uur werkt, laat een vergelijkbare tendens zien, maar vanuit een andere achtergrond. Na de val van het communisme hebben veel Polen zich volop ingezet om economisch vooruitgang te boeken.

Aan de andere kant van het spectrum treffen we landen zoals Nederland (1440 uur), Noorwegen (1384 uur) en Denemarken (1381 uur) aan. Deze landen staan bekend om hun kortere werkweek en een hogere levenskwaliteit. In deze landen werken mensen per jaar aanzienlijk minder uren dan de gemiddelde werkweek in Spanje (1686 werkuren per jaar) of zelfs België (1586 uur).

De arbeidsmarktstructuur in Nederland is belangrijk. Veel mensen werken parttime en behalen toch een goed inkomen, waardoor ze meer tijd hebben voor persoonlijke zaken en gezinsleven. Dit leidt tot hogere tevredenheid en minder burn-out. Noorwegen en Denemarken vertonen soortgelijke trends met sterke sociaal-economische systemen die een gezonde werk-privébalans bevorderen.

Als we naar Spanje kijken, zien we dat het land zich in de middenmoot bevindt als het gaat om jaarlijkse werkuren. Met ongeveer 1686 uur per jaar ligt Spanje iets boven het gemiddelde van de EU, maar onder landen zoals Italië (1718 uur) en Ierland (1772 uur).

Deze positionering kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Een belangrijke factor is de cultuur van lange lunchpauzes en siësta’s, wat de totale werkweek kan verlengen zonder dat dit noodzakelijkerwijs resulteert in meer productiviteit. Veel Spaanse bedrijven houden rekening met deze gewoonten, wat leidt tot een unieke werkstructuur die zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt.

Toch moet men ook de uitdagingen erkennen waarmee Spanje wordt geconfronteerd. Ondanks het redelijk aantal werkuren, heeft Spanje een relatief lage productiviteit per uur. Dit heeft invloed op de economische groei en de levensstandaard van de bevolking.

landgeist