Pas op voor de giftige haartjes van de “vuurworm” in de zee bij Spanje

Pas op voor de giftige haartjes van de "vuurworm" in de zee bij Spanje
Beeld: via canva.com

Pas op voor de giftige haartjes van de “vuurworm” in de zee bij Spanje

De schitterende kleuren en de boeiende uitstraling van de vuurworm, ook wel bekend als Hermodice carunculata of “gusano de fuego” in het Spaans, hebben dit jaar veel belangstelling gekregen in Spanje. Deze bijzondere soort komt vooral voor in de warme wateren van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en wordt steeds vaker gezien, vooral rondom de Canarische Eilanden. Maar laat je niet bedriegen door de schoonheid van dit zeedier; de haartjes kunnen giftig en pijnlijk zijn!

De vuurworm, ofwel Hermodice carunculata, is een borstelworm die tot de familie Amphinomidae behoort. Je herkent ze aan hun opvallende kleuren, vaak in tinten van rood, geel en groen, wat ze er mooi, maar ook misleidend uit laat zien. Ondanks hun schoonheid hebben deze wormen haartjes die bij aanraking schadelijke stoffen kunnen afgeven. Dit kan pijnlijke reacties veroorzaken, zoals vervelende huidirritaties en allergieën bij mensen.

De vuurworm leeft in warme, ondiepe wateren en speelt een cruciale rol in het ecosysteem. Ze eten organisch materiaal en helpen bij de afbraak van afval om hen heen. Hierdoor zijn ze waardevolle wezens in de zee. Tegelijkertijd is hun toenemende aantal een aanwijzing voor veranderingen in hun leefomgeving, wat ons aanzet om na te denken over de gevolgen van milieuwijzigingen.

De vuurworm komt niet alleen voor in de warme wateren van de Canarische Eilanden; je kunt ze ook tegenkomen in andere delen van de Middellandse Zee, zoals langs de Spaanse kust, alsook in Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk. Hun aanwezigheid neemt voornamelijk toe door veranderingen in de temperatuur en het zoutgehalte van het water.

De wereldwijde opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de watertemperaturen stijgen, wat het voor vuurwormen makkelijker maakt om zich voort te planten en nieuwe gebieden te verkennen. Deze uitbreiding roept vragen op over de impact op de verschillende mariene ecosystemen en het welzijn van lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze wateren.

Het giftige karakter van de vuurworm is iets om zeker in gedachten te houden als we het over deze soort hebben. Contact met de haartjes van de vuurworm kan pijnlijke symptomen veroorzaken en zelfs heftige allergische reacties teweegbrengen.

De branderigheid die deze worm veroorzaakt, bevat irriterende stoffen die vrijkomen als je ermee in aanraking komt. Dit kan leiden tot intense pijn, zwelling, roodheid en een branderig gevoel. In sommige gevallen kunnen mensen heftige allergische reacties krijgen, met symptomen zoals blaren en huiduitslag.

Dit zorgt ervoor dat de vuurworm niet alleen een risico vormt voor snorkelaars en duikers, maar ook voor vissers die in diezelfde wateren actief zijn. Het is belangrijk dat ze zich bewust zijn van de gevaren en goed voorbereid zijn op eventuele ontmoetingen met deze soort.