In 2023 vielen er dagelijks vijf dodelijke slachtoffers op de wegen in Spanje, wat neerkomt op een totaal van 1806 verkeersdoden, een stijging van 3% vergeleken met het jaar daarvoor. Dit blijkt uit het Jaarverslag Verkeersongevallen van de Spaanse verkeersdienst DGT (Dirección General de Tráfico). Naast de doden waren er meer dan 101.000 geregistreerde verkeersongevallen, waarbij ook duizenden gewonden vielen. De stijging valt samen met een recordaantal langeafstandsritten: bijna 439 miljoen, een toename van 2%.
Landelijke wegen bleken het gevaarlijkst, met 1288 doden. Stadswegen eisten 518 levens, goed voor 29% van het totaal. Vooral motorvoertuigen waren betrokken bij ongevallen op landelijke wegen, met bijna 500 dodelijke slachtoffers. Ook kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers (90 doden) en voetgangers (353), kwamen veelvuldig om het leven.
De meerderheid van de slachtoffers (703) bevond zich in personenauto’s. Motoren en bromfietsen volgden met 485 doden, waarbij 70% van de ongevallen op landelijke wegen plaatsvond. De gemiddelde leeftijd van voertuigen in Spanje is hoog; veel ongelukken zijn te wijten aan een gebrek aan moderne veiligheidsvoorzieningen.
Afleiding was de belangrijkste oorzaak van ongevallen, met 30% van de gevallen. Verder droeg nalatigheid zoals het niet dragen van een helm of gordel bij aan de dodelijke afloop van veel ongevallen. Opvallend is dat 6% van de overleden motorrijders geen helm droeg en 24% van de automobilisten geen gordel gebruikte. Alcohol en drugs speelden ook een rol; bij 28% van de onderzochte gevallen was sprake van overmatig alcoholgebruik.
Hoewel Spanje met 38 verkeersdoden per miljoen inwoners onder het Europese gemiddelde van 46 blijft, zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. De DGT benadrukt de urgentie van bewustwordingscampagnes en strengere controles op het gebruik van helmen, gordels en het naleven van verkeersregels.