Klimaatopwarming, overbevolking, oorlog; de 21e eeuw is nog jong maar brengt alle nodige problemen met zich mee. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een andere vorm van leven. Alhoewel de beweging van de Eco Villages nog jong is, kent Spanje toch een sterke traditie. De krant El Diario zet zeven projecten in de kijker.
Voor hen die een bewuste en rustige levensstijl zoeken in contact met de natuur, hebben de ecoaldeas (ecologische nederzettingen) een grote aantrekkingskracht. In Spanje winnen ze aan momentum. Verbonden via het RIE of Red Iberica de Ecoaldeas bieden ze aan steeds meer mensen een veilige thuishaven.
Gewoonlijk zijn het gemeenschappen die van nul af aan zijn opgebouwd. Ze vinden hun heimat in normaal gesproken verlaten dorpen en zijn bovenal een uitnodiging de verbinding te hervinden met de natuur en andere mensen. Gewoonlijk zijn ze horizontaal georganiseerd en staan samenwerking, duurzaamheid, voedselsoevereiniteit en solidariteit centraal.
Naar schatting zijn er wereldwijd zo een 10.000 Eco Villages. Het zijn gewoonlijk kleine nederzettingen. Wie benieuwd is, kan wat meer opzoeken over één van volgende zeven Spaanse voorbeelden.
Matavenero, León
Matavenero ligt op 1000 meter hoogte in de magische vallei van Bierzo. Het dorp werd verlaten in de jaren 60 en terug ingenomen in de jaren 90. Dat gebeurde door een groep mensen van de wereldwijde Rainbow Family beweging. Ze stichten er een Eco Village en leven er zelfvoorzienend in harmonie met de omgeving.
Lakabe, Navarra
Een Ecoaldea in de Arce-Artzibar vallei vlakbij Pamplona. Lakabe werd opnieuw bewoond in de jaren 80 en vormt sindsdien een referentie binnen Spanje. Het dorp heeft een volledig gedeelde economie en organiseert allerlei vormingen rond groepswerk, gender en ecologische landbouw. De structuur is volledig horizontaal. Het dorp staat ook bekend omwille van haar bakkerij die in de wijde omgeving lekker brood levert.
El Calabacino, Huelva
Verborgen in de Sierra de Aracena, draagt El Calabacino de waarden van een eenvoudig leven in de natuur uit. Het dorp definieert zichzelf als een “familie van families”. Ook El Calabacino bleef verlaten achter in de jaren 60 en 70 en werd herbevolkt door mensen vanuit heel Spanje en Europa. De gemeenschap baseert zich op wederzijds respect, samenwerking en duurzaamheid.
Ecoaldea de Valdepiélagos, Madrid
Valdepiélagos heeft een heel andere oorsprong dan de vorige drie projecten. Het begint als een poging om 30 familiewoningen te bouwen met ecologische materialen. Men wil ook moestuinen in het project en een communale organisatiestructuur. In 1995 begint het project dat in 2008 werkelijkheid wordt. Sindsdien draagt Valdepiélagos het ecologische bewustzijn uit via workshops en activiteiten voor het brede publiek.
El Molino de Guadalmesí, Cádiz
De molen van Guadalmesí bevindt zich op een half uurtje van Tarifa (Cádiz). Het project is communaal georganiseerd en legt de nadruk op de bescherming van de natuurlijke omgeving. Ook hier worden heel wat cursussen over permacultuur, bioconstructie en bewuste economie georganiseerd.
Arterra Bizimodu, Navarra
Een intentionele gemeenschap die in 2014 het levenslicht zag onder het motto ‘Een andere wereld is niet alleen mogelijk, maar ook broodnodig”. De gemeenschap ligt in het dorp Artieda en staat bekend omwille van zijn eductaief aanbod. Arterra Bizimodu is een zoektocht naar de maatschappij van de toekomst met een minder grote ecologische impact.
Los Portales, Sevilla
Vlakbij Sevilla ligt het ecoaldea Los Portales, een gemeenschap die in 1984 werd opgericht met het idee nieuwe levensvormen te ontwikkelen rond organische landbouw, holistisch onderwijs, natuurlijke medicijnen, kunst, hernieuwbare energie en persoonlijke ontwikkeling. De gemeenschap is niet het einddoel, maar het werktuig dat dient voor creatie en transformatie. Er is geen verbinding met het elektrische netwerk en de aanvoer van water en de moestuin zijn volledig ecologisch.