De 10 beste plaatsen voor een pensioen in Spanje

De 10 beste plaatsen voor pensioen in Spanje
Beeld: via canva.com

De 10 beste plaatsen voor een pensioen in Spanje

Pensioen is een belangrijke levensfase die zorgvuldige planning vereist. Voor veel Nederlanders en Belgen is Spanje een aantrekkelijke bestemming vanwege het aangename klimaat, de rijke cultuur en de relatief lage kosten van levensonderhoud. In dit artikel onderzoeken we de tien beste plaatsen in Spanje om van uw pensioen te genieten, gebaseerd op factoren zoals klimaat, gezondheidszorg, kosten en levensstijl.

De website Moving to Spain heeft een lijst samengesteld van de tien beste locaties om met pensioen te gaan in Spanje. Deze lijst is gebaseerd op belangrijke factoren voor gepensioneerde expats, waaronder het percentage gepensioneerde expats, huurprijsindex, criminaliteitsstatistieken, successierechten, kwaliteit van de gezondheidszorg en de gemiddelde jaartemperaturen.

Uit de lijst blijkt dat Almuñecar aan de Costa Tropical in de provincie Granada (Andalusië) is gekozen tot beste plaats voor een pensioen. Niet ver daarvandaan ligt de nummer twee, Nerja aan de Costa del Sol in de provincie Málaga (Andalusië). Voor de derde plaats moeten we naar Torrevieja aan de Costa Blanca in de provincie Alicante (Valencia regio) kijken. 

Om de top 10 af te maken staan ook Jávea (4), Calpe (5), Benidorm (6), Denia (7), Cádiz(8), Cartagena (9) en Las Palmas (10) op de lijst. Zoals te zien is, bevinden de meeste beste platsen voor een pensioen volgens Moving to Spain zich in de Valencia regio, vooral aan de Costa Blanca, en in Andalusië, provincies Granada, Málaga en Cádiz.

1.- Almuñécar (7,56)

Almuñécar, gelegen aan de Costa Tropical in Andalusië, is een populaire bestemming voor gepensioneerden. Met zijn milde klimaat, prachtige stranden en rijke geschiedenis biedt deze stad een ideale omgeving voor een ontspannen leven na de pensionering.

Klantvriendelijke gemeenschap

De bevolking van Almuñécar bestaat uit een diverse mix van lokale inwoners en buitenlanders. Dit zorgt voor een gastvrije sfeer waarin nieuwkomers zich snel kunnen aanpassen. De aanwezigheid van verschillende expat-gemeenschappen maakt het gemakkelijker om sociale netwerken op te bouwen en deel te nemen aan lokale activiteiten.

Betaalbaar levensonderhoud

In vergelijking met andere kuststeden in Spanje heeft Almuñécar een relatief laag kostenplaatje. De huurprijzen zijn redelijk, wat het aantrekkelijk maakt voor gepensioneerden die op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van appartementen tot villa’s.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Almuñécar is goed ontwikkeld en toegankelijk. Veel gepensioneerden waarderen de nabijheid van medische voorzieningen en de kwaliteit van zorg. Dit is cruciaal voor ouderen die mogelijk meer medische aandacht nodig hebben.

Natuurlijke schoonheid

De natuurlijke omgeving van Almuñécar is adembenemend. Met zijn bergen, stranden en subtropische tuinen biedt de stad tal van mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Dit draagt bij aan een actieve en gezonde levensstijl.

Culturele rijkdom

Almuñécar heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Fenicische tijd. De stad beschikt over verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder kastelen en oude ruïnes. Daarnaast worden er regelmatig culturele evenementen georganiseerd, waardoor bewoners betrokken blijven bij de lokale tradities.


2.- Nerja (7,50)

Nerja staat bekend om zijn spectaculaire stranden en kristalheldere wateren. De stad heeft verschillende baaien en inhammen die perfect zijn voor zonnen en zwemmen. De stranden zijn goed onderhouden en bieden uitstekende faciliteiten voor bezoekers.

Levendige cultuur

De stad heeft een levendige culturele scene met talloze festivals en evenementen gedurende het jaar. Van traditionele Spaanse feesten tot moderne muziekfestivals, er is altijd iets te beleven in Nerja. Dit zorgt voor een dynamische sfeer die aantrekkelijk is voor zowel locals als toeristen.

Geschiedenis en architectuur

Nerja heeft een rijke geschiedenis die zichtbaar is in de architectuur van de stad. De oude binnenstad met zijn smalle straatjes en witte huizen is een genot om te verkennen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere de Balcon de Europa en de indrukwekkende grotten van Nerja.

Actieve levensstijl

Voor gepensioneerden die houden van een actieve levensstijl, biedt Nerja tal van mogelijkheden. Er zijn wandel- en fietspaden langs de kust, evenals mogelijkheden voor watersporten zoals duiken en zeilen. Dit maakt het een ideale plek voor degenen die fit willen blijven tijdens hun pensioen.

Gastvrije gemeenschap

De gemeenschap in Nerja is vriendelijk en gastvrij, wat het gemakkelijk maakt voor nieuwkomers om zich aan te passen. Er zijn verschillende expat-groepen en sociale clubs waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en vriendschappen kunnen sluiten.


3.- Torrevieja (7,33)

Torrevieja heeft een grote internationale gemeenschap, met veel buitenlanders die zich hier hebben gevestigd. Dit zorgt voor een multiculturele sfeer waarin verschillende talen en culturen samenkomen. Het is een geweldige plek voor gepensioneerden die nieuwe vrienden willen maken.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Torrevieja is van hoge kwaliteit en goed bereikbaar. Veel gepensioneerden waarderen de nabijheid van ziekenhuizen en klinieken, evenals de beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Dit is een belangrijke factor voor velen die overwegen om naar deze stad te verhuizen.

Recreatieve activiteiten

Torrevieja biedt een breed scala aan recreatieve activiteiten, van golfen tot watersporten. Er zijn ook verschillende parken en groene ruimtes waar bewoners kunnen ontspannen en genieten van de natuur. Dit draagt bij aan een actieve en gezonde levensstijl.

Betaalbare woningmarkt

De woningmarkt in Torrevieja is relatief betaalbaar, met een verscheidenheid aan opties voor verschillende budgetten. Of u nu op zoek bent naar een appartement in het centrum of een villa aan het strand, er zijn tal van mogelijkheden beschikbaar.

Cultuur en entertainment

De stad heeft een bruisend nachtleven en een scala aan restaurants en bars. Er zijn ook regelmatig culturele evenementen en festivals, waardoor er altijd iets te doen is. Dit maakt Torrevieja een aantrekkelijke bestemming voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een levendige omgeving.


4.- Jávea (6,86)

Jávea heeft een aanzienlijke gepensioneerde bevolking, met bijna 24% van de inwoners boven de pensioengerechtigde leeftijd. Van deze groep is bijna 13% buitenlandse gepensioneerden, wat zorgt voor een diverse en levendige gemeenschap waar nieuwkomers zich snel thuis kunnen voelen.

Betaalbare huisvesting

Met een huurprijsindex van 115,5% biedt Jávea relatief betaalbare huisvesting, vooral in vergelijking met veel andere Europese kustbestemmingen. Of u nu op zoek bent naar een appartement in het centrum of een villa met zeezicht, er zijn opties voor verschillende budgetten.

Uitstekende gezondheidszorg

Net als Torrevieja scoort Jávea hoog wat betreft gezondheidszorg, met 18% van de nieuwkomers die informatie over gezondheidszorg aanvragen op de website Moving to Spain. Dit wijst op een goed ontwikkeld en toegankelijk zorgsysteem, wat cruciaal is voor gepensioneerden.

Prachtige natuurlijke omgeving

Jávea staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid. De stad ligt aan de voet van de Montgó berg en kijkt uit over de Middellandse Zee. Er zijn diverse stranden, van kiezelstranden tot fijne zandstranden, en de kristalheldere wateren zijn perfect voor zwemmen en watersporten.

Rijke cultuur en geschiedenis

Ondanks zijn populariteit bij expats heeft Jávea zijn Spaanse charme behouden. De oude binnenstad, met zijn smalle straatjes en historische gebouwen, is een genot om te verkennen. Er zijn ook talrijke culturele evenementen en festivals door het jaar heen.


5.- Calpe (6,74)

Net als Jávea heeft Calpe een aanzienlijke gepensioneerde bevolking, met bijna 24% van de inwoners in de pensioengerechtigde leeftijd. Nog indrukwekkender is dat 14% van de bevolking bestaat uit buitenlandse gepensioneerden. Dit zorgt voor een gevarieerde en gastvrije gemeenschap voor nieuwkomers.

Goede gezondheidszorgvoorzieningen

Calpe scoort ook hoog op het gebied van gezondheidszorg. Dit wijst op een goed ontwikkeld zorgsysteem dat tegemoet komt aan de behoeften van de grote gepensioneerde bevolking.

Betaalbaar wonen

Met een huurprijsindex van 113,8% biedt Calpe relatief betaalbare huisvesting. Er is een breed scala aan accommodaties beschikbaar, van moderne appartementen tot traditionele Spaanse huizen.

Iconisch landschap

Calpe wordt gedomineerd door de iconische Peñón de Ifach, een enorme kalkstenen rots die uit de zee oprijst. Deze natuurlijke bezienswaardigheid biedt niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook mogelijkheden voor wandelen en natuurobservatie.

Culinaire geneugten

Als kustplaats staat Calpe bekend om zijn verse zeevruchten en traditionele paella. Er zijn talloze restaurants die lokale en internationale gerechten serveren, waardoor het een paradijs is voor fijnproevers.


6.- Benidorm (6,71)

Net als andere steden in de provincie Alicante, scoort Benidorm hoog op het gebied van gezondheidszorg, wat wijst op een goed ontwikkeld en toegankelijk zorgsysteem.

Betaalbare huisvesting

Met een huurprijsindex van 111,8% biedt Benidorm relatief betaalbare huisvesting. Er is een breed scala aan accommodaties beschikbaar, van luxe appartementen met zeezicht tot meer bescheiden woningen in de buitenwijken.

Levendig entertainment

Benidorm staat bekend om zijn bruisende entertainment scene. Er zijn talloze bars, restaurants, nachtclubs en shows, waardoor er altijd iets te doen is, ongeacht uw interesses of leeftijd.

Prachtige stranden

De stad heeft enkele van de mooiste stranden van de Costa Blanca, met kilometers lang goudkleurig zand en kristalhelder water. De stranden zijn goed onderhouden en bieden uitstekende faciliteiten.

Goede verbindingen

Benidorm is gemakkelijk bereikbaar dankzij de nabijheid van de luchthaven van Alicante. Er zijn ook goede bus- en treinverbindingen met andere delen van Spanje, wat het gemakkelijk maakt om te reizen of bezoek te ontvangen.


7.- Denia (6,22)

Een van de belangrijkste pluspunten van Denia is de betaalbaarheid van huisvesting. Met een huurprijsindex van 116% biedt de stad relatief goedkope woonopties in vergelijking met veel andere kustplaatsen in Spanje.

Uitstekende gezondheidszorg

Net als andere steden in de provincie Alicante, scoort Denia hoog op het gebied van gezondheidszorg.

Prachtige natuur

Denia ligt aan de voet van de Montgó berg en biedt een prachtige mix van berg- en zeelandschappen. Er zijn talloze wandel- en fietspaden in de omgeving, perfect voor actieve gepensioneerden.

Rijke gastronomie

Denia staat bekend om zijn uitstekende keuken en is zelfs door UNESCO uitgeroepen tot Creatieve Stad van de Gastronomie. De lokale restaurants serveren verse zeevruchten en andere mediterrane specialiteiten.

Authentieke Spaanse sfeer

Ondanks zijn populariteit bij toeristen en expats heeft Denia zijn authentieke Spaanse karakter weten te behouden. De oude binnenstad, met zijn smalle straatjes en historische gebouwen, is een genot om te verkennen.


8.- Cádiz (6,19)

Cádiz, een van de oudste steden van West-Europa, neemt de achtste plaats in op onze lijst van beste pensioenbestemmingen in Spanje. De stad heeft een grote gepensioneerde bevolking, wat bijdraagt aan de sociale dynamiek en de culturele diversiteit.

Historische rijkdom

Cádiz is doordrenkt van geschiedenis. De stad heeft talloze historische bezienswaardigheden, waaronder oude forten, kerken en musea. Dit maakt het een fascinerende plek voor gepensioneerden die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis.

Betoverende stranden

De stranden van Cádiz zijn beroemd om hun schoonheid en zijn ideaal voor zonaanbidders. Met gouden zand en helder water zijn ze perfect voor ontspanning en recreatie. De stad biedt ook verschillende watersportmogelijkheden.

Levendige cultuur

Cádiz heeft een levendige culturele scene met jaarlijkse festivals, waaronder het beroemde Carnaval van Cádiz. Dit trekt zowel locals als toeristen aan en zorgt voor een bruisende sfeer in de stad.

Toegankelijke gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Cádiz is goed ontwikkeld en toegankelijk voor zowel locals als expats. Dit is een belangrijke overweging voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een veilige en comfortabele omgeving.


9.- Cartagena (6,05)

Cartagena is een stad met een rijke maritieme geschiedenis. De haven speelt een cruciale rol in de economie van de stad en biedt tal van mogelijkheden voor vissers en zeilers. Dit maakt het aantrekkelijk voor gepensioneerden die van de zee houden.

Culturele diversiteit

De stad heeft een diverse bevolking, met een mix van lokale inwoners en buitenlanders. Dit zorgt voor een multiculturele sfeer waarin verschillende talen en tradities samenkomen. Het is een geweldige plek voor gepensioneerden die nieuwe vrienden willen maken.

Historische bezienswaardigheden

Cartagena heeft verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder Romeinse ruïnes en middeleeuwse kastelen. Dit maakt het een interessante bestemming voor gepensioneerden die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur.

Betaalbare levensstijl

De kosten van levensonderhoud in Cartagena zijn relatief laag in vergelijking met andere Spaanse steden. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een betaalbare levensstijl zonder in te boeten op kwaliteit.

Mooie stranden

Cartagena heeft verschillende mooie stranden waar bewoners kunnen ontspannen en genieten van de zon. De stranden zijn goed onderhouden en bieden uitstekende faciliteiten voor bezoekers.


10.- Las Palmas (5,82)

Las Palmas, gelegen op het Canarische eiland Gran Canaria, geniet van een tropisch klimaat met milde temperaturen het hele jaar door. Dit maakt het een aantrekkelijke bestemming voor gepensioneerden die willen ontsnappen aan koudere klimaten.

Diverse bevolking

De stad heeft een diverse bevolking, met veel buitenlanders die zich hier hebben gevestigd. Dit zorgt voor een multiculturele sfeer waarin verschillende talen en culturen samenkomen. Het is een geweldige plek voor gepensioneerden die nieuwe vrienden willen maken.

Rijke cultuur en geschiedenis

Las Palmas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. De stad beschikt over verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder kerken, musea en koloniale gebouwen. Dit maakt het een interessante bestemming voor gepensioneerden die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis.

Uitgebreide recreatiemogelijkheden

Er zijn tal van recreatieve activiteiten beschikbaar in Las Palmas, van watersporten tot wandelen in de omliggende bergen. Dit maakt het een ideale plek voor gepensioneerden die actief willen blijven tijdens hun pensioen.

Betaalbare levensstijl

De kosten van levensonderhoud in Las Palmas zijn relatief laag in vergelijking met andere Europese steden. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor gepensioneerden die op zoek zijn naar een betaalbare levensstijl zonder in te boeten op kwaliteit.

moving spain